Σε ύφεση η κυπριακή δημοκρατία το 2012

Σύμφωνα με τις οικονομετρικές εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών στην Κύπρο, το 2012 η Κυπριακή οικονομία θα διέλθει περίοδο ύφεσης ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους που επηρεάζει:

– τις κυπριακές τράπεζες λόγω της έκθεσής τους σε Ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό δανεισμό, δημιουργώντας δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες στο εσωτερικό με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία•

– το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ασκεί πιέσεις για περαιτέρω μέτρα λιτότητας

– την εμπιστοσύνη και το επίπεδο αβεβαιότητας επιχειρηματιών/επενδυτών και καταναλωτών στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Λόγω των συνθηκών ύφεσης και χαμηλών εξωτερικών πληθωριστικών πιέσεων, ο πληθωρισμός στην Κύπρο – βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) – εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 3%, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα.

Για όλα τα τρίμηνα του 2012 εκτιμάται συρρίκνωση της οικονομίας, που είναι της τάξης του 1,5%, 2,4% και 1,6% για το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αντίστοιχα. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 εκτιμάται ελαφρά βελτίωση, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει αρνητικός στο -0,2%. Με βάση τις εκτιμήσεις για τα επιμέρους τρίμηνα ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ το 2012 προβλέπεται ότι θα κυμανθεί γύρω στο -1,4%.

• Ο πληθωρισμός το δεύτερο τρίμηνο του 2012 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 2,4%, δηλαδή, αναμένεται να παρουσιάσει επιβράδυνση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Κάποιες αυξητικές τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώνουν την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 2,9%, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο αυτή εκτιμάται στο 2,5%. Ο πληθωρισμός για ολόκληρο το 2012 προβλέπεται ότι θα είναι γύρω στο 2,7%.

Η προβλεπόμενη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2012 πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο το στόχο της κυβέρνησης για δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο του 3%. Επιβάλλεται άμεση προώθηση μέτρων συγκράτησης των δημοσίων δαπανών και γενικότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για βελτίωση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας.

Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και οι αναμενόμενες οικονομικές επιπτώσεις της επηρεάζουν τις προβλέψεις στο βαθμό που αυτές ήδη αποτυπώνονται στα δεδομένα που στηρίζουν τις εκτιμήσεις (χρηματιστηριακοί δείκτες, προσδοκίες κλπ).