Munich Re: Εκατοντάδες δις σε απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2022

Σε 270 δισ. $ διαμορφώθηκαν περίπου οι απώλειες από φυσικές καταστροφές το έτος 2022 σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη της Munich Re.

Η έρευνα καταλήγει μεταξύ άλλων στα εξής συμπεράσματα:

  • Οι Φυσικές καταστροφές ευθύνονται για υψηλές απώλειες σε όλο τον κόσμο
  • Οι προσωρινές εκτιμήσεις για συνολικές απώλειες περίπου 270 δισ.  δολαρίων ΗΠΑ, λιγότερο από το εξαιρετικά δαπανηρό 2021
  • Ασφαλισμένες ζημίες περίπου 120 δισ. δολαρίων, παρόμοιες με πέρυσι – ξεπερνώντας και πάλι το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων
  • Ο τυφώνας Ian ήταν μακράν η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή το 2022: περίπου 100 δισ. δολάρια σε απώλειες, εκ των οποίων περίπου 60 δισ. δολάρια ήταν ασφαλισμένες.

Σύμφωνα με τον Thomas Blunck, Member of the Board of Management, “η κλιματική αλλαγή έχει αυξανόμενο τίμημα. Στα στοιχεία για τις φυσικές καταστροφές για το 2022 κυριαρχούν γεγονότα που, σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα, είναι πιο έντονα ή συμβαίνουν συχνότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ισχύουν και οι δύο τάσεις. Μια άλλη ανησυχητική πτυχή που βλέπουμε ξανά και ξανά είναι ότι οι φυσικές καταστροφές πλήττουν ιδιαίτερα τους ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην πρόληψη και την οικονομική προστασία, για παράδειγμα με τη μορφή ασφάλισης”.

Οι Φυσικές καταστροφές 2022 σε αριθμούς

Με συνολικές απώλειες περίπου 270 δισ. $ (προηγούμενο έτος 320 δισ. $) και ασφαλισμένες ζημίες περίπου 120 δισ. $ (προηγούμενο έτος 120 δισ. $), το 2022 εντάσσεται στην πρόσφατη περίοδο ετών με υψηλές ζημίες.

Οι συνολικές ζημίες ήταν κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ οι ασφαλισμένες ζημίες ήταν σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο (2017–2021: 97 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο ασφαλισμένων ζημιών επηρεάζει τους ασφαλιστές σε μια εποχή που πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο υψηλά ποσοστά πληθωρισμού όσο και συρρικνούμενη κεφαλαιακή βάση λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Αντίθετα, η θετική επίδραση στις επενδύσεις από τα υψηλότερα επιτόκια θα έρθει μόνο με τον καιρό.

«Δύο παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση των στοιχείων για τις φυσικές καταστροφές του 2022. Πρώτον, βιώνουμε συνθήκες La Niña για τρίτη συνεχή χρονιά. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα τυφώνων στη Βόρεια Αμερική, πλημμύρες στην Αυστραλία, ξηρασίας και καύσωνα στην Κίνα και ισχυρότερες βροχοπτώσεις μουσώνων σε περιοχές της Νότιας Ασίας. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή τείνει να αυξάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα μερικές φορές να αλληλοσυμπληρώνονται», εξηγεί ο Ernst Rauch, επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα στο Munich Re.

Οι χειρότερες και πιο κοστοβόρες φυσικές καταστροφές το 2022

Ο τυφώνας Ian ήταν υπεύθυνος για περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών απωλειών και για περίπου το ήμισυ των ασφαλισμένων απωλειών παγκοσμίως. Αυτός ο ισχυρός τροπικός κυκλώνας χτύπησε στη δυτική ακτή της Φλόριντα τον Σεπτέμβριο με ταχύτητες ανέμου σχεδόν 250 km/h (150 mph). Μόλις τέσσερα παρόμοια φαινόμενα που έχουν καταγραφεί ήταν ισχυρότερα από τον εν λόγω τυφώνα, ενώ κάποια άλλα ήταν παρόμοιας ισχύος με τον Ίαν. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς, ο τυφώνας προκάλεσε συνολικές ζημίες περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα (μη συμπεριλαμβανομένου του NFIP2). Όσον αφορά τις ασφαλισμένες ζημίες προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, ο Ian ήταν ο δεύτερος πιο δαπανηρός τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Η δεύτερη πιο δαπανηρή και μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή του έτους ήταν οι σοβαρές πλημμύρες στο Πακιστάν που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις των μουσώνων . Τον Αύγουστο, οι βροχοπτώσεις ήταν μεταξύ πέντε και επτά φορές πιο έντονες από το συνηθισμένο. Το επιταχυνόμενο λιώσιμο των πάγων ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών, αύξησε σημαντικά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ακραίων φαινομένων. Οι άμεσες απώλειες εκτιμώνται σε τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – ένα τεράστιο ποσό δεδομένου του μεγέθους του ΑΕΠ της χώρας. Σχεδόν τίποτα δεν ήταν ασφαλισμένο και αμέτρητοι άνθρωποι έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ένταση ενός γεγονότος αυτού του είδους έχει ήδη αυξηθεί κατά το ήμισυ λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για τους ασφαλιστές, η δεύτερη πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή το 2022 ήταν οι πλημμύρες στα νοτιοανατολικά της Αυστραλίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Στις πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι ακραίες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε αμέτρητες ξαφνικές πλημμύρες και σοβαρές υπερχειλίσεις ποταμών. Πολλοί κάτοικοι χρειάστηκε να διασωθούν από τα σπίτια τους με βάρκα ή ελικόπτερο. Οι πλημμύρες έπληξαν επίσης τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα του Μπρίσμπεϊν και του Σίδνεϊ. Από τις συνολικές ζημίες περίπου 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ήταν ασφαλισμένες λίγο κάτω από τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Οκτώβριο, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις προκάλεσαν και πάλι καταστροφικές πλημμύρες στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ωστόσο, οι απώλειες δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο αυτές στην αρχή του έτους. Συνολικά, οι πλημμύρες στην Αυστραλία προκάλεσαν ζημιές 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ πέρυσι, εκ των οποίων τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα.

Αναλυτικά η μελέτη στα αγγλικά εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*