Στον αέρα για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι των Ασπίς και Commercial

Χάθηκε στην εκπνοή της περασμένης εβδομάδας και η τελευταία ελπίδα των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value να περάσουν υπό τη σκέπη αναδόχου ασφαλιστικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η προθεσμία που είχε ορίσει η αρμόδια υπηρεσία της για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τρίτες ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν το ρόλο του αναδόχου των χαρτοφυλακίων των δύο εταιρειών του ομίλου Ασπίς, εξέπνευσε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ενεργό ρόλο καλείται τώρα να αναλάβει το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, έχοντας ωστόσο το ταμείο του κυριολεκτικά άδειο. Από ιδρύσεώς του είχε συγκεντρώσει από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών περί τα 17 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο όμως θα καλύψει μέρος των υποχρεώσεων της επίσης ανακληθείσας ασφαλιστικής VDV Leben.

Η θέση λοιπόν των ασφαλισμένων στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value καθίσταται κάτι περισσότερο από δυσχερής.
Οι δύο εταιρείες, βάσει των υπολογισμών που είχε κάνει ο Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, εμφανίζονται με υποχρεώσεις κοντά στα 800 εκατ. ευρώ και με περιουσία που δεν ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Το Εγγυητικό Κεφάλαιο καλείται -βάσει νόμου- να καλύψει, άγνωστο πως, το 70% των όσων προβλέπουν ως αποζημιώσεις τα συμβόλαια των εταιρειών, οπότε είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η περιπέτεια των ασφαλισμένων θα συνεχιστεί για πολύ μεγάλο διάστημα και χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει αν και πότε τελικά θα αποζημιωθούν.

Ήδη, οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα από το Σεπτέμβριο του 2009, οπότε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Επ.Ε.Ι.Α.) είχε ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της.