«Αντέχουν» οι επενδύσεις ρίσκου παρά τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία

Εντύπωση μας προκαλεί η αντοχή που επιδεικνύουν τα νομίσματα ρίσκου τις τελευταίες 24 ώρες εν μέσω απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων. Αν σκεφτούμε μια σειρά αποθαρρυντικών στοιχείων μεταποίησης στην Ευρωζώνη και μια μικρότερη μέτρηση στις νέες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, σήμερα είχαμε την εκτίναξη της ανεργίας στη Νέα Ζηλανδία, τα χειρότερα στοιχεία από τον τομέα των υπηρεσιών στην Αυστραλία και την πτώση του μη μεταποιητικού PMI στην Κίνα. Παρ’ όλα αυτά οι επενδύσεις που σχετίζονται με το ρίσκο σημείωσαν οριακές μεταβολές τη στιγμή που τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία παγκοσμίως υπογραμμίζουν τα ασταθή θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί από τις αρχές του 2012 με τη μεταβλητότητα να σημειώνει σημαντική συρρίκνωση προειδοποιώντας για μεγάλες διασπάσεις ενόψει. Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, περιμένουμε μια σημαντική διάσπαση και μια επιτάχυνση στις ρευστοποιήσεις των νομισμάτων ρίσκου προς όφελος του δολαρίου.

Κατά την άποψή μας, οι επενδυτές έχουν αποστασιοποιηθεί από τα τρέχοντα θεμελιώδη σε τέτοιο βαθμό που μοιάζει σα να κάνουν trading από το φεγγάρι… με τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να υποστυλώνουν με τεχνητά μέσα την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η επιστροφή στην πραγματικότητα είναι θέμα χρόνου. Στην παρούσα φάση, το πρόσφατο εύρος στο οποίο διαπραγματεύονται οι περισσότερες ισοτιμίες παραμένει αμετάβλητο και θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για την έναρξη ενός νέου κύκλου ρευστοποιήσεων. Αν συνυπολογίσουμε όλα τα δεδομένα δεν βλέπουμε το λόγο που οι αγορές δεν προχωρούν σε μια πτωτική διάσπαση. Και πάλι καταλήγουμε ότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που προσπαθούν να στηρίξουν τις αγορές σε αυτά τα υψηλά επίπεδα σα να βρίσκονται σε… διακοπές διαρκείας.

Στη συνέχεια, η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια σήμερα και η μηνιαία μεταβολή στις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ την Παρασκευή αποτελούν τους σημαντικότερους καταλύτες για τις αγορές. Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ δεν θα μεταβάλλει τη νομισματική της πολιτική, αν και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ασκούν πίεση στην κεντρική τράπεζα για μια ενδεχόμενη εφαρμογή πρόσθετων μέτρων στήριξης. Η ανακοίνωση απασχόλησης εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την στρατηγική της Fed και μια αδύναμη μέτρηση θα αυξήσει την πιθανότητα πρόσθετης στήριξης. Δεδομένης της επιφυλακτικότητας των επενδυτών απέναντι στο ρίσκο, μια αρνητική μέτρηση θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο και το ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο. Αντίθετα, μια θετική μέτρηση θα περιορίσει τις προοπτικές ενός QE3, συμπιέζοντας τη διαφοροποίηση στα επιτόκια πάλι προς όφελος του δολαρίου.