Τα βάρη της Ασπίς «σηκώνει» το Επικουρικό

Τα… σπασμένα του ομίλου Ασπίς συνεχίζει να πληρώνει και φέτος το Επικουρικό Κεφάλαιο, αφού από το σύνολο των αποζημιώσεων που κατέβαλλε κατά το α΄ τρίμηνο του 2012, ο κύριος όγκος των κεφαλαίων αφορούσε εταιρείες συμφερόντων του Παύλου Ψωμιάδη.
 
Ειδικότερα, από τα περίπου 17 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων με τα οποία επιβαρύνθηκε ο φορέας στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, τα 4,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην General Union, τα 2,7 στην Commercial Value, τα 2,5 στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και τα 0,9 εκατ. ευρώ στη General Trust. Σε σύνολο ο όμιλος Ασπίς κόστισε κατά το α΄ εξάμηνο του 2012 στο Επικουρικό Κεφάλαιο περί τα 7,7 εκατ. ευρώ.
 
Επίσης, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι αποζημιώσεις για τις Εγνατία για την οποία καταβλήθηκε το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ, Ευρωπαϊκή Πρόνοια για την οποία ο φορέας κατέβαλε περί το 1 εκατ. ευρώ και Astra για την οποία τα καταβληθέντα ποσά έφθασαν το 0,9 εκατ. ευρώ.
 
Στο μεταξύ, σε περιορισμένα επίπεδα κινήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι επανεισπράξεις του Επικουρικού Κεφαλαίου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του φορέα, η αξία τους περιορίσθηκε στα 424,705 ευρώ, από περίπου 558.000 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
 
Σε ότι αφορά τώρα τους τόκους με τους οποίους επιβαρύνθηκε συνολικά το Επικουρικό κεφάλαιο κατά το α΄ τρίμηνο του 2012, αυτοί ανήλθαν στο ποσό των 2,261 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 το συνολικό ύψος των τόκων είχε ανέλθει στο ποσό των 9,164 εκατ. ευρώ.
 
Με τα χρήματα αυτά επιβαρύνθηκε το Επικουρικό κυρίως λόγω των καθυστερήσεων με τις οποίες καταβάλλει τις αποζημιώσεις προς τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων, καθυστερήσεις που προκαλούνται από την περιορισμένη ρευστότητα του ταμείου του.