Αντίστροφη μέτρηση για την κάλυψη των ζημιών από το PSI

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από τη συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου στο PSI ξεκίνησε, μετά τη δημοσίευση από την Τράπεζα της Ελλάδος της απόφασης για τον τρόπο αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων που ανταλλάχθηκαν. 

Το κεφαλαιακό άνοιγμα που προκύπτει για τον ασφαλιστικό κλάδο έχει υπολογιστεί στο 1 δις ευρώ περίπου, από το οποίο τα 800 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί ότι είναι η ζημιά για τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, ενώ στα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια που θα πρέπει να συνεισφέρουν οι μέτοχοι των μικρότερων εταιρειών.

Η δημοσιοποίηση του τρόπου υπολογισμού των ζημιών του PSI από την αρμόδια εποπτική αρχή, σηματοδοτεί την έναρξη του πρώτου γύρου αυξήσεων κεφαλαίου, που σταδιακά θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια – έως και το τέλος του 2013 – και θα κρίνει ποιές εταιρείες θα ανταποκριθούν στις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες, που προκύπτουν τόσο από το PSIόσο και την προσαρμογή στους κανόνες του Solvency II.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση της εποπτικής αρχής οι τίτλοι των νέων ομολόγων με λήξεις έως το 2023-2042 θα αποτιμηθούν στο 90% της αξίας τους συν την ονομαστική αξία των τόκων μέχρι την λήξη τους. Πρακτικά αυτό οδηγεί σε αποτίμηση του παλιού χαρτοφυλακίου στο 65% περίπου, δίνοντας έτσι την ευχέρεια της σταδιακής καταγραφής των ζημιών.
Εκτός της  ρύθμισης αυτής μένουν όσα ομόλογα αποκτήθηκαν από ασφαλιστικές εταιρείες, μετά τις 31/12/2009 σε τιμή ίση η μικρότερη του 64,50% της ονομαστικής τους αξίας, τα οποία θα αποτιμώνται στην τιμή κτήσης τους, ενώ τα unit linked θα αποτιμώνται σε τιμές αγοράς. Όσα ομόλογα δεν ανταλλάχθηκαν στο πλαίσιο του PSI και παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιρειών αποτιμώνται στο 64,5% της ονομαστικής τους αξίας, εφόσον αυτοί αποκτήθηκαν σε τιμή μεγαλύτερη του 64,5%, ενώ σε άλλη περίπτωση αποτιμώνται σε τιμή κτήσης.
 
Οι εταιρείες που θα επιλέξουν την χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για τη σταδιακή καταγραφή της ζημιάς υποχρεούνται από την εποπτική αρχή στη μη διανομή μερίσματος τόσο κατά το 2012 όπως επίσης και μέχρι την κάλυψη της ζημιάς που προκλήθηκε από το PSI.