Εθνική Τράπεζα: «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Διαγωνισμός «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία», που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα για 2η συνεχή χρονιά, αναδεικνύοντας δέκα προτάσεις οι οποίες βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 49.000 ευρώ.

Τα βραβεία του Διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» απονεμήθηκαν σε τελετή που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας, παρουσία της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Άννας Διαμαντοπούλου, του Υπευθύνου Τομέα Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Βασίλειου Ράπανου και του Διευθύνοντος Συμβούλου Απόστολου Ταμβακάκη, στελεχών της Τράπεζας και παραγόντων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 307 προτάσεις από 467 άτομα ή ομάδες ατόμων. Η Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα ήταν η θεματική ενότητα που συγκέντρωσε τις περισσότερες προτάσεις, ακολουθούμενη από το Περιβάλλον και  τον Πολιτισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 3 στους 4 συμμετέχοντες ήταν κάτω των 40 ετών, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα γενιά διαθέτει καινοτόμες ιδέες, αλλά και όρεξη να συμμετέχει σε μία ανοικτή διαδικασία, ώστε να τις αναδείξει και να τις δει να υλοποιούνται.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας  Άννα Διαμαντοπούλου, που επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας είναι κορυφαίας σημασίας για την προώθηση της καινοτομίας και τεχνολογίας ως μοχλού ανάπτυξης  τονίζοντας την ανάγκη συνολικής αλλαγής προτύπου οικονομικής πολιτικής.

Ο Υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης,  υπογράμμισε, σε σύντομη ομιλία του, την επείγουσα ανάγκη προώθησης και στήριξης της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα σε τρόπο ώστε η Ελλάδα που καινοτομεί να είναι η χώρα που δημιουργεί. 

Στη εκδήλωση παρέστη και ο Country Manager της Google, Στέφανος Λουκάκος, ο οποίος παρουσίασε τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας του διαδικτύου, τις επακόλουθες δραστικές αλλαγές στις συνήθειες και τις συμπεριφορές των καταναλωτών, καθώς και τις τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο ψηφιακό μέλλον.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Βασίλης Ράπανος σε ομιλία του τόνισε ότι «Μέσα στην ομίχλη της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να τους ενθαρρύνει να προωθήσουν τις καινοτομίες τους. Η μεγάλη ανταπόκριση των νέων στο κάλεσμα μας είναι συγκινητική. Είναι ένα δείγμα ότι ο τόπος μας έχει μέλλον, επειδή έχει νέους ανθρώπους που διαθέτουν γνώσεις, έχουν θάρρος και καινοτόμα σκέψη. Η υψηλή ποιότητα και η ωριμότητα πολλών από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν δείχνουν ότι οι δυνατότητες για ένα άλμα στην πρόοδο της Ελλάδας υπάρχουν. Αρκεί να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να προωθήσουν τις καινοτομίες που επινοούν και ευκαιρίες για να τις υλοποιήσουν. Ελπίζω το πολιτικό μας σύστημα, οι κοινωνικοί εταίροι και όλοι οι φορείς της οικονομίας να πάρουμε τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις. Ας μη φοβόμαστε το καινούργιο. Ας εμπιστευτούμε τους νέους και ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να αλλάξουν τη χώρα». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος  της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την ενίσχυση του θεσμού του Διαγωνισμού με μια νέα, επενδυτική δράση. «Πέρα από το πλήθος των συμμετοχών, αυτό που μας κάνει ακόμη περισσότερο αισιόδοξους είναι η υψηλή ποιότητα και ωριμότητα των προτάσεων που υποβλήθηκαν. Για το σκοπό αυτό, αποφασίσαμε να εξελίξουμε το θεσμό. Η Τράπεζα, ξεκινώντας από φέτος, θα επιλέγει κάθε χρόνο 1 με 2 προτάσεις με το μεγαλύτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από τις βραβεύσεις. Στις προτάσεις αυτές θα συμμετέχει μέσω της εξειδικευμένης μονάδας Επενδυτικής Τραπεζικής, με τη μορφή private equity,  καθώς και με την παροχή τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής υποστήριξης. Έτσι, ο Διαγωνισμός αποκτά ένα μοναδικό χαρακτήρα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια να υλοποιούνται με τη συμμετοχή της Τράπεζας».

Η Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών της Εθνικής Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου αναφέρθηκε στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον καινοτομίας και τεχνολογίας που επιτρέπει σε όσους το θέλουν να επιχειρήσουν, παρέχοντάς τους δυνατότητες προβολής και διάθεσης των υπηρεσιών τους που ήταν αδιανόητες στο παρελθόν. Επιπλέον, τόνισε ότι η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και άρα της καινοτομίας στη χώρα μας αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή που προωθείται και υποστηρίζεται μέσα από το Διαγωνισμό.

Στους νικητές του δεύτερου Διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα απενεμήθησαν δέκα βραβεία.

• Το πρώτο χρηματικό βραβείο είκοσι χιλιάδων ευρώ απονεμήθηκε στην ομάδα των Φώτη Κουτουβέλη, Ορέστη Ευάγγελου Τζανετή και Κωνσταντίνου Καζανή για την πρότασή τους με τίτλο «i-kiosk». Πρόκειται για μια κάθετη και ολοκληρωμένη λύση μηχανοργάνωσης για την αγορά των περιπτέρων και minimarkets (B2C) στην οποία προστίθενται νέες παρεχόμενες υπηρεσίες B2Β προώθησης προϊόντων και marketing.

• Το δεύτερο χρηματικό βραβείο δέκα χιλιάδων ευρώ απονεμήθηκε στην Μαντελένα Ανηψητάκη για την πρότασή της με τίτλο «Αναβάθμιση της αισθητικής των φωτοβολταϊκών συστημάτων (Φ/Β) μέσα από κλασικά – παραδοσιακά μοτίβα και χρώματα».

• Το τρίτο χρηματικό βραβείο έξι χιλιάδων ευρώ απονεμήθηκε στην ομάδα των Συμεών Ρετάλη, Πέτρου Γεωργιακάκη, Ιωάννη Αράπογλου, Μιχάλη Μπολουδάκη και Μιχάλη-Χρόνη Βολάνη για την πρότασή τους με τίτλο «Διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια με ανίχνευση κίνησης από κάμερα (motion detection web cam) για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες».

• Το τέταρτο χρηματικό βραβείο τεσσάρων χιλιάδων ευρώ  απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Χρηστίδη για την πρότασή του με τίτλο «ENTaSIS: ENTerprise Social Information-management System Διαδικτυακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εταιρικής Πληροφορίας βασισμένη σε λειτουργίες Κοινωνικού Λογισμικού και Συστημάτων Προτάσεων».