390 εκατ. ευρώ Α.Μ.Κ. για την Εθνική Ασφαλιστική

Σε προτεραιότητα φαίνεται πως μπαίνει για την Εθνική Ασφαλιστική το ζήτημα της κεφαλαιακής της ενίσχυσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματά της για τη χρήση του 2011, σύμφωνα με τα οποία η χρονιά έκλεισε με κέρδη προ PSI+ και με ζημιές μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Το γεγονός αυτό την οδηγεί σε αύξηση κεφαλαίου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι της τάξης των 390 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων και προ απομείωσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ήταν για το 2011 θετικό κατά 111,6 εκατ. ευρώ από 0,2 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρήση, ενώ μετά την απομείωση των περιουσιακών στοιχείων (λόγω κυρίως του PSI+) το καθαρό αποτέλεσμα μετατράπηκε σε αρνητικό κατά 425,7 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό υποχρεώνει το μέτοχο της Εθνικής Ασφαλιστικής, την Εθνική Τράπεζα, να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που όπως αναφέρουν πληροφορίες θα ανέλθει στο ποσό των 390 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι και αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό το πότε η Εθνική Ασφαλιστική θα προχωρήσει στην κεφαλαιακή της τόνωση.
Πάντως όλα δείχνουν ότι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει δεν θα είναι μεγάλος, λόγω και των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας.

Σε ότι αφορά τώρα την έκθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που ουσιαστικά δημιουργούν και το κεφαλαιακό της πρόβλημα, υπολογίζονται στα 750 εκατ. ευρώ.