Η τελική πρόταση της ΕΑΕΕ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Την τελική της πρόταση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όσων απασχολούνται στην ιδιωτική ασφάλιση γνωστοποίησε χθες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην Ομοσπονδία των εργαζομένων.

Η νέα πρόταση περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία, και, όπως αναφέρουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς στο iw, αποτελεί και την τελική θέση της Ένωσης, θέση στην οποία κατέληξε η διοίκηση μετά και την τελευταία διαβούλευση που είχε προχθές με την Ομοσπονδία των εργαζομένων.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι στην Ομοσπονδία δόθηκε προθεσμία λίγων ημερών να μελετήσει την πρόταση και να τοποθετηθεί επ΄ αυτής, με την επισήμανση ότι αν δεν δεχθεί τις θέσεις της Ένωσης τότε η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση θα καταγγελθεί και κάθε ασφαλιστική εταιρεία θα κινηθεί ανεξάρτητα σε ότι αφορά τις αναπροσαρμογές των αμοιβών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, τα τέσσερα βασικά σημεία της πρότασης που απηύθυνε η Ένωση προς την Ομοσπονδία προβλέπουν τα εξής:

-          Η μείωση του βασικού μισθού να διαμορφωθεί στα περίπου 850 ευρώ από 956 ευρώ που είναι σήμερα, με πλαφόν στο ποσοστό της μεταβολής 12% και περιορισμό των επιδομάτων

-          Η νέα Σύμβαση να έχει ετήσια διάρκεια και αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

-          Το ωράριο των εργαζομένων να διαμορφωθεί σε εβδομαδιαία βάση στις 40 ώρες αντί 39 ωρών που είναι σήμερα.

-          Ο αριθμός των συνδικαλιστών που απαλλάσσονται από την εργασία τους προκειμένου να συμμετάσχουν στην Ομοσπονδία να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι πέραν των ανωτέρω ανοικτό παραμένει ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με τις κλίμακες στις επικουρικές συντάξεις. Όπως αναφέρουν, οι μειώσεις στους μισθούς θα επιφέρουν και μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων, μειώσεις τις οποίες δεν δέχονται οι εργαζόμενοι.