Κ. Μπερτσιάς: Ο λάτρης της απέριττης δημιουργικότητας

Από την γενιά των στελεχών της μεταπολίτευσης, που δούλεψαν σκληρά για να αναβαθμιστεί, ποιοτικά και ποσοτικά, η ελληνική ασφαλιστική αγορά ο κ. Κώστας Μπερτσιάς, συνεχίζει να προσφέρει την εμπειρία του στον κλάδο τόσο με την επιστημονική του κατάρτιση όσο και με την εμπειρική βιωματική γνώση την οποία και απόκτησε θητεύοντας στο «μεγάλο σχολείο», της τότε Interamerican του κ. Δημήτρη Κοντομηνά
Άνθρωπος που εκπέμπει σταθερότητα και ειλικρίνεια, χωρίς εξάρσεις, με έκδηλη σεμνότητα και σεβασμό προς τον συνομιλητή του, στην μέχρι σήμερα διαδρομή του πέρασε με επάρκεια όλες τις βαθμίδες της διοικητικής ιεραρχίας των ασφαλιστικών εταιρειών ενώ εκπροσώπησε και θεσμικά τον κλάδο ως πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος
Ο Κώστας δεν λέει λόγια περιττά, ούτε δημιουργεί λάθος εντυπώσεις, είναι «γνήσιος», ένα χαρακτηριστικό που καλλιεργήθηκε κατά το μεγάλωμά του, αναδείχθηκε από την σταδιοδρομία του και παραμένει ισχυρό στην καθημερινότητά του. Έχει βαθιά πίστη που έχει στην ιδιωτική ασφάλιση και δίνει σημασία στις «λεπτομέρειές της» όπως είναι: η διαφάνεια των συμβολαίων ώστε να μπορούν να τα κατανοήσουν οι καταναλωτές, η ειλικρίνεια προς τους πελάτες, η δημιουργία απλών ασφαλιστικών προϊόντων ικανών να εξυπηρετήσουν τον αγοραστή τους και γενικά η σωστή ενημέρωση για τα ασφαλιστικά προγράμματα. 

Η συμβολή του στην ελληνική ασφαλιστική αγορά σημαντική με δύο κορυφαίες παρεμβάσεις. Η πρώτη έγινε όταν ως διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Ζημιών μαζί με τους συνεργάτες του Γιώργο Σουβατζή και Δημήτρη Πάτρα δημιούργησαν το AUTO HELP. Η καινοτομία ήταν τόσο σημαντική ώστε ραγδαία κινητοποιήθηκε όλη ασφαλιστική αγορά. Οι εταιρείες ακολούθησαν την ιδέα και ξεκίνησαν να παρέχουν η μια μετά την άλλη την «φροντίδα ατυχήματος». Η δεύτερη παρέμβαση που εμπλούτισε την προσωπική ιστορία του, έγινε το 2001. Τότε ως πρόεδρος της Επιτροπής του κλάδου αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ ο κ. Μπερτσιάς μαζί με τον Γιώργο Τζαννή και τον Δημήτρη Ζορμπά έφεραν ευρωπαϊκό αέρα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά δημιουργώντας το Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιδωρίκι Φωκίδας. Χρόνια ξένοιαστα που όμως απαιτούσαν γρήγορο μεγάλωμα και υπευθυνότητα. Έτσι, θυμάται ο Κώστας, ότι τα καλοκαίρια με τους φίλους του περνούσε όλη την ημέρα στο ποτάμι μέχρι εξαντλήσεως, ενώ τον χειμώνα, την μαθητική περίοδο, ερχόταν η πειθαρχία και η αυτοεξυπηρέτηση, καθώς οι γονείς δούλευαν σκληρά. Ωστόσο πιστεύει ότι εκείνη η εποχή της ελευθερίας, με τα παιχνίδια στον Μόρνο, την ασφάλεια της οικογένειας, τα πρώτα μαθήματα αγγλικών από τον παππού, τα σκόρπια διαβάσματα είναι τα σημαντικότερα τη ζωής του που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του, και του δημιούργησαν οράματα και αξίες. Τελειώνοντας το σχολείο, το 1972,  ήλθε στην Αθήνα με στόχο να σπουδάσει. Ήθελε να γίνει πολιτικός μηχανικός καθώς από μικρός αγαπούσε την «δημιουργία». 

Οι συγκυρίες όμως τον οδήγησαν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο και τελικώς αποφοίτησε. Παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν σε διάφορες δουλειές χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο προσανατολισμό. Ήταν το 1976 όταν για πρώτη φορά βρέθηκε στο δίλημμα: Interamerican ή Μπισκότα Παπαδοπούλου, καθώς και στις δύο αυτές επιχειρήσεις είχε δυνατότητα να εργαστεί. Τελικώς επέλεξε την Interamerican χωρίς να περνά από το μυαλό του η συνέχεια. Αρχικώς εργάστηκε για περίπου ενάμισι χρόνο στον τομέα των εξωτερικών εργασιών της εταιρείας ενώ στη συνέχεια για ανάλογο χρονικό διάστημα στον τομέα των αποζημιώσεων ζωής. Ακολούθως, ανέλαβε τη θέση βοηθού προϊσταμένου του κλάδου πυρός στον οποίο σύντομα έγινε και προϊστάμενος.
 
Η επαγγελματική ζωή του Κώστα πλέον είχε δεθεί στενά με την Interamerican. Έτσι έγινε υποδιευθυντής της Interamerican Ζημιών, μετά, κάπου στο 1990 διευθυντής, και μετά γενικός διευθυντής. Στη συνέχεια , προχώρησε περισσότερο στην ιεραρχία της εταιρείας αναλαμβάνοντας το 1994 Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, το 2000 Γενικός Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου της Interamerican. Η επαγγελματική του σχέση με την εταιρεία έληξε το 2004, χρονιά στην οποία ήταν και πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Τότε ο Κώστας, δοκίμασε να αναπτυχθεί στον τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και δημιούργησε την Athens Dynamic Solutions. Ωστόσο οι σχέσεις του με την ασφαλιστική αγορά ήταν τόσο στενές ώστε δε μπόρεσε να αντισταθεί σε μια νέα σχετική με τον κλάδο πρόκληση. Σύστησε λοιπόν και διοίκησε την ασφαλιστική εταιρεία DEMKO συμφερόντων του κ. Δ. Κοντομηνά η οποία είχε έδρα την Κύπρο. Μετά από τέσσερα χρόνια, το 2011, έκανε ένα ακόμα βήμα οπότε και ανέλαβε ως Γενικός Διευθυντής και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην ασφαλιστική εταιρεία ΜΙΝΕΤΤΑ.

Μέσα από αυτή την διαδρομή ζωής ο κ. Μπερτσιάς αναμφισβήτητα έχει αποκτήσει μια «πολύπλοκη» εμπειρία και αυτό διότι: πέρασε την εποχή των ασυντόνιστων επιχειρηματικών προσπαθειών όπου οι ασφαλιστικές ακόμα αναζητούσαν προσανατολισμό, σκοπό, μεθόδους, και αναζητούσαν συστήματα, στελέχη, και πελάτες. Διάνυσε την περίοδο όπου η ανάπτυξη είχε επιτευχθεί. Έζησε την ακμή και την παρακμή εταιρειών που δοκίμασαν την τύχη τους αλλά τελικώς έσβησαν από τον χάρτη. Σήμερα, συνεχίζει να έχει «ρόλο» στην αγορά και καλείται να  συμβάλλει στον απαιτούμενο επαναπροσδιορισμό  των στόχων της ιδιωτικής ασφάλισης γνωρίζοντας καλά ότι η «συνταγή» βρίσκεται στο τρίπτυχο: ειλικρίνεια εταιρείας- διαφάνεια προγραμμάτων- ενημέρωση καταναλωτών.