Οι φυσικές καταστροφές αλλάζουν τις τιμολογήσεις

Το 2012 μπορεί να αποδειχθεί χρυσή χρονιά για τον ασφαλιστικό κλάδο, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών στον κλάδο περιουσίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της MainFirst Group στη Φρανκφούρτη, οι μεγαλύτεροι ασφαλιστές στον κόσμο όπως η Allianz και η Zurich, αξιοποιούν τις ζημιές που υπέστησαν την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας των μεγάλων φυσικών καταστροφών για να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική και να αυξήσουν τις τιμές.  

Το υψηλό ποσό αποζημιώσεων ύψους 105 δις ευρώ που συμπίεσε την κερδοφορία του 2011, μπορεί να αποτελέσει την αιτία για αύξηση των τιμών στον κλάδο περιουσίας, αντισταθμίζοντας την επίπτωση των χαμηλών επιτοκίων, που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Τα καθαρά έσοδα της Allianz μπορεί να διπλασιαστούν το 2012 στα 5,29 δις ευρώ, σύμφωνα με τις απαντήσεις 23 αναλυτών του Blomberg, ενώ τα κέρδη της Zurich που αντιμετώπισε καταστροφικές ζημιές ύψους 1 δις δολλαρίων την προηγούμενη χρονιά, αναμένετα να αυξηθούν κατά 12% στα 4,22 δις δολλάρια.

Ο επικεφαλής του ομίλου της Allianz Michael Diekmann μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης των ετήσιων αποτελεσμάτων, εκτίμησε ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη των τιμών σε αρκετές αγορές το 2012, οδηγώντας σε αύξηση τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου κατά 11%. 

Στον κλάδο αυτοκινήτου, που αποτελεί το σημαντικότερο κλάδο στην ασφάλιση περιουσίας στη Γερμανία, τα ασφάλιστρα αυθήθηκαν κατά 3,5% αγγίζοντας τα 20,9 δις ευρώ την προηγούμενη χρονιά, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2004. 

Η ασφαλιστική βιομηχανία επικεντρώνει την προσπάθειά της στη μείωση του κόστους και στην άνοδο των τιμών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας και τη κρίση των αγορών, σύμφωνα με τον Axel Lehmann επικεφαλής του κλάδου ασφάλισης κινδύνου της Zurich. 

Οι τιμές στα αντασφάλιστρα ενισχύθηκαν στις ανανεώσεις του Απριλίου κυρίως για τις αγορές της Ασίας, ως συνέπεια των μεγάλων καταστροφών από σεισμούς και πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Ιαπωνία, την Ταϋλάνδη κα τη Νέα Ζηλανδία. Τα δύο τρίτα των ετήσιων ανανεώσεων υπήρξαν τον Ιανουάριο, ενώ οι υπόλοιπες συμβάσεις αναμένεται να ανανεωθούν εντός του Απριλίου και του Ιουλίου.  

Η Munich Re, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος αντασφαλιστής, που υπέστη σχεδόν τριπλάσιες ζημιές της τάξης των 4,5 δις ευρώ το 2011 από τα φυσικά φαινόμενα, αναμένει επίσης άνοδο των τιμών ειδικά στις περιοχές που σημειώθηκαν αυτά τα φαινόμενα. Οι τιμές στον κλάδο περιουσίας, έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται, αλλά σύμφωνα με τον George Quinn οικονομικό αναλυτή της Swiss Re, που υπέστη ζημιές 3,48 δις δολλάρια από τα καταστροφικά φαινόμενα του 2011, δεν έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο που θα αντισταθμίζει τη μείωση των επιτοκίων.