Κίνα: 3-5 χρόνια για τη δημιουργία επαρκούς εποπτικού μηχανισμού

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η εποπτεία στην ασφαλιστική αγορά της Κίνας επιχειρεί η πολιτεία, με στόχο μέσα στα επόμενα χρόνια να είναι πλήρως διασφαλισμένες οι αποζημιώσεις των εταιρειών προς τους ασφαλισμένους. 

Σύμφωνα με την «China Securities Journal», ένας νέος μηχανισμός θα ελέγχει την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, τα μέσα διαχείρισης κινδύνου και την κοινοποίηση των πληροφοριών. Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να ελέγχουν την οικονομική κατάσταση των εταιρειών και την ικανότητά τους να αποζημιώσουν εγκαίρως τους ασφαλισμένους. 

Αν και οι λεπτομέρειες που αφορούν σε αυτόν το μηχανισμό συζητιούνται ακόμη, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν από τρία έως πέντε χρόνια μέχρι το νέο σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά. 

Η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς στην Κίνα συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι το ότι από το 2010 έως το 2011 η αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων άγγιξε το 10% και ανήλθε στα 1,43 τρισ. γιεν (227 δισ. δολ.). Ωστόσο, ο έλεγχος της πολιτείας σε σχέση με τις ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.