Στεγαστικά: Τράπεζες και κυβέρνηση κινούνται για μείωση των δόσεων

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Προς ελάφρυνση των συνεπών δανειοληπτών με πιθανή μείωση της δόσης των στεγαστικών δανείων κλιμακούμενη σε σχέση και με το οικογενειακό εισόδημα των δανειοληπτών, κινούνται τράπεζες και κυβέρνηση, μετά την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ αναμένεται συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και τραπεζιτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα πιθανό σενάριο μεταξύ των όσων εξετάζονται, είναι η αφαίρεση τμήματος του υπερβάλλοντος περιθωρίου επιπλέον του επιτοκίου euribor  (όπου το euribor τριμήνου σκαρφάλωσε ήδη πάνω από το 1,86%).

Σχετική γενική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα της Αχαΐας, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του. Όπως είπε, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών,  να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Ειδικότερα μία λύση που μοιάζει πιθανή σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι αυτή που θέλει να μειώνεται το επιπλέον περιθώριο του euribor. Στην Ισπανία σε κάποιες περιπτώσεις απαλείφεται εντελώς ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα.

Τι μέτρα ανακοινώθηκαν στην Ισπανία

Ειδικότερα όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, στην Ισπανία πήραν μέτρα που εκτιμούν ότι θα βοηθήσουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Μεταξύ των μέτρων είναι:

Η μείωση των επιτοκίων με πενταετή περίοδο χάριτος,

Η μείωση επιτοκίων στο επίπεδο του euribor ή και 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε εισοδηματικές ομάδες, (υπολογίζουν όμως με euribor 12μήνου που είναι άνω των 2,80% κι όχι τριμήνου, με βάση την αναφορά των FT. Άρα μία ποσοστιαία μονάδα ακριβότερα από το euribor τριμήνου).

Μείωση τη δόσης στο μισό από 524 ευρώ στα 246 ευρώ για στεγαστικά έως 120.000 ευρώ,

Παράταση επτά ετών στη διάρκεια εξόφλησης του δανείου με ανάλογη μείωση δόσης

Κατάργηση χρηματικής «ποινής» για πρόωρη εξόφληση και κατάργηση χρηματικής «ποινής» για μετατροπή επιτοκίου σε σταθερό από κυμαινόμενο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*