Ξεκινά μια νέα εποχή για Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη

Το όραμα και οι στόχοι της Allianz για δημιουργία και ανάπτυξη στην Ελλάδα

του Βάιου Κρόκου

Η συνειδητοποίηση περί ταύτισης της φιλοσοφίας και το deal με την Allianz φέρεται να έκλεισε ουσιαστικά στις 26 Ιουλίου του 2021, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο. Το ζήτημα δεν ήταν μόνο οικονομικό, αλλά και θέμα φυσικής συνέχειας, εμπιστοσύνης και υπευθυνότητας απέναντι στους συνεργάτες, στους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους της εταιρείας. 

Ήταν Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου όταν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» παρευρέθηκαν οι διοικήσεις των δύο πλευρών, στελέχη, άνθρωποι της αγοράς και Τύπος, σε μια εκδήλωση-ορόσημο για τον ασφαλιστικό κλάδο και το νέο σχήμα που φιλοδοξεί να κατακτήσει την κορυφή. 

Με την εξαγορά της ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη από την Allianz SE, διαμορφώνεται σήμερα μια νέα, ηγετική δύναμη στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο, ενώ ο γερμανικός όμιλος αναδεικνύει την πίστη του στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς. 

Βάσει αριθμών, Allianz και Ευρωπαϊκή Πίστη δημιουργούν τη Νο1 ασφαλιστική εταιρεία στις γενικές ασφαλίσεις και την πέμπτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα. 

Για την ιστορία, αν και υπήρξαν πολλές προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Πίστη τα προηγούμενα χρόνια (από ΗΠΑ, Κίνα, διεθνή funds κ.ά.), το όνομα της Allianz έμελλε να είναι αυτό που θα αποτελέσει το εχέγγυο διασφάλισης όλων όσων έχουν επιτευχθεί 40 και πλέον χρόνια στην ελληνική ασφαλιστική εταιρεία και θα γίνει παράγοντας ανάπτυξης για την επόμενη μέρα. 

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο προς τους εργαζομένους και τους συνεργάτες των δύο εταιρειών: «Μαζί, σε μια νέα πορεία ανάπτυξης».

Oliver Bäte, Allianz: Είμαστε leader στην EE, να γίνουμε και στη χώρα που δημιούργησε την Ευρώπη

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο Oliver Bäte, CEO της Allianz, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως στην Allianz υπάρχει πίστη για τις δυνατότητες της Ελλάδας και της οικονομίας της, της οποίας τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα έτη. 

«Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης καταδεικνύει τη μακροχρόνια στρατηγική μας να έχουμε ηγετική θέση στην αγορά. Η νέα εταιρεία μας θα είναι η Νο1 ασφαλιστική εταιρεία στις γενικές ασφάλειες (P/C), και αυτό θα αποτελέσει ιδανικό θεμέλιο για την περαιτέρω εδραίωσή μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ελληνική ασφαλιστική αγορά τα επόμενα χρόνια» σημείωσε.

Διαβουλεύσεις, στρατηγική και… ευχαριστίες

Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου αποκάλυψε δε πως κατά την παρουσία του στη χώρα μας υπήρξαν διαβουλεύσεις με κυβερνητικά στελέχη, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων, τα γνωστά θέματα που απασχολούν τον κλάδο: τη χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση, το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες είναι ανασφάλιστοι και γενικότερα τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι (σεισμοί κ.ά.). 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτύπωμα του γερμανικού κολοσσού αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο στη χώρα μας, με έμφαση στην καινοτομία και σε κλάδους που μπορούν αντικειμενικά να αναπτυχθούν λόγω θέσης της χώρας και δυνατοτήτων (ταξιδιωτική ασφάλιση, corporate ασφαλίσεις, ξενοδοχεία, κατοικία κ.ά.). 

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει τα στελέχη της εταιρείας και ιδιαίτερα την κ. Φιλίππα Μιχάλη, που βρίσκεται στον όμιλο 25 χρόνια, καθώς, μεταξύ άλλων, επί ηγεσίας της, η Allianz Ελλάδος είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης πελατών. 

Τέλος, υπενθύμισε πως η Allianz παρέμεινε στην Ελλάδα –όταν άλλες εταιρείες της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και άλλων κλάδων αποχώρησαν–, υποστηρίζοντας διαχρονικά τους ασφαλισμένους, τις επενδύσεις και την αγορά (κούρεμα ομολόγων, χρηματοδοτήσεις αεροδρομίου-εθνικών οδών, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.λπ.).

Μια ζωή στην υπηρεσία των ασφαλισμένων

Ιδιαίτερες ήταν επίσης οι αναφορές του κ. Χρήστου Γεωργακόπουλου, CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης, για την εν λόγω συμφωνία, απαριθμώντας στιγμές της πλούσιας πορείας της στον χρόνο, που κατέστησαν την εταιρεία πρωταγωνίστρια στον κλάδο. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε: «Η μεταβίβαση της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Allianz αποτελεί σπουδαίο επιχειρηματικό γεγονός, που θα αλλάξει τα ασφαλιστικά δεδομένα στον κλάδο. Σε μια πορεία ζωής 80 χρόνων, εκ των οποίων τα 50 στην υπηρεσία του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, αισθάνομαι ότι οι λέξεις είναι φτωχές για να αποδώσουν το συναίσθημα της δικαίωσης, προσωπικής μου και πάνω από 6.000 εργαζομένων, καθώς και 500.000 ασφαλισμένων που εμπιστεύτηκαν την Ευρωπαϊκή Πίστη για να στεγάσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα και τα συμφέροντά τους, αντίστοιχα. 

Αποτελεί ταυτόχρονα πράξη ευθύνης το γεγονός ότι πλέον αυτές οι προσδοκίες στεγάζονται στην Allianz, μια εταιρεία παγκόσμιας αναγνώρισης και οικονομικής ισχύος. Όλοι εμείς, στη νέα μας εταιρεία, θα κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε αυτή η μεταβίβαση να αποτελεί στο διηνεκές πράξη δικαίωσης και για την Allianz».

Ασφάλιση σε κάθε σπίτι και… λίγη «τροφή για σκέψη»

Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Πίστης μίλησε και για τη «μεγάλη εικόνα» σήμερα στον κλάδο, επισημαίνοντας παράλληλα πως στόχος της νέας οντότητας είναι «να μην υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην ασφαλίζουμε». Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους σημείωσε: 

  • Από το 1977 ώς σήμερα, έχουν κλείσει 137 ασφαλιστικές εταιρείες, κυρίως από κακοδιαχείριση. Η επιτυχία με χρηστή διαχείριση αποδεικνύεται όλα αυτά τα χρόνια για την Ευρωπαϊκή Πίστη και η συμφωνία με την Allianz εξυπηρετεί το μέλλον και την ομαλή συνέχεια για ασφαλισμένους, εργαζόμενους και επενδυτές.
  • Στόχος είναι η Allianz να αναπτυχθεί στην Ελλάδα όπως στο εξωτερικό, δηλαδή να κατακτήσει τη κορυφή. «Να μην υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην ασφαλίζουμε».
  • Το ενοποιημένο δίκτυο συνεργατών θα απαριθμεί περί τα 7.500 άτομα, με σκοπό αυτό το νούμερο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η νέα εταιρεία θα εξετάζει τη διάθεση ακόμη περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών. Σαφής παραμένει η προτίμησή του στα δίκτυα (με 7.500 συνεργάτες) έναντι αποκλειστικών συνεργασιών με τράπεζες.
  • Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων σε κλάδους όπως η Ζωή και η Περιουσία είναι κάτι που θα ωφελήσει τους πολίτες αλλά και την Πολιτεία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης της ασφαλιστικής συνείδησης, στηλιτεύοντας το γεγονός πως η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων διαμορφώνεται στα 4,5 δισ. ευρώ, όταν ο ετήσιος τζίρος για τυχερά παιχνίδια έχει εκτοξευθεί στα 22 δισ. ευρώ.

Ξεκινά το νέο κοινό ταξίδι

Εγκαινιάζοντας μια κοινή πορεία ανάπτυξης, οι δύο εταιρείες διαμορφώνουν ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτο ευκαιρίες για ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνεργάτες, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Η ένωση των δύο δυνάμεων διαμορφώνει ένα μεγαλύτερο και ισχυρό σχήμα και ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο, κοινό ταξίδι. 

Διευρύνοντας την γκάμα και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που μπορούν να απολαύσουν οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα, η νέα κοινή εταιρεία θα ενισχύσει περισσότερο τις δυνατότητες διανομής και αξιοποίησης χαρτοφυλακίου. 

Ενισχύοντας τις δυνατότητες εξέλιξης των εργαζομένων και των συνεργατών της και ενεργοποιώντας συνέργειες, η εταιρεία εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αξίας για το σύνολο της αγοράς.

H νέα ηγεσία

Ο CEO  της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος, αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου τα ηνία και της Allianz Ελλάδος στη θέση του CEO και θα ηγηθεί του έργου της συγχώνευσης των δύο εταιριών που θα δημιουργήσουν ένα νέο μεγάλο πόλο στην ελληνική αγορά.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Allianz στην οποία αναφέρεται ότι ο κ. Γεωργακόπουλος θα καλύψει και τις δύο θέσεις του CEO στις δύο εταιρίες από την αρχή του νέου χρόνου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η κα Φιλίππα Μιχάλη, αποχωρεί στις 31 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα η ανακοίνωση της Allainz αναφέρει:

Η Allianz Ελλάδος ανακοινώνει ότι ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, παράλληλα με τη σημερινή του θέση ως CEO της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, θα αναλάβει το ρόλο του CEO της Allianz Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου 2023, μετά την αποχώρηση της Φιλίππας Μιχάλη στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η αλλαγή υπόκειται στην έγκριση της ρυθμιστικής αρχής.

Η Φιλίππα Μιχάλη εντάχθηκε στην Allianz πριν από 25 χρόνια και είναι CEO της Allianz Ελλάδος για σχεδόν οκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, εφάρμοσε επιτυχημένα μια αναπτυξιακή στρατηγική, μετασχηματίζοντας και απλοποιώντας το επιχειρηματικό μοντέλο. Επιπρόσθετα, η Allianz Ελλάδος έχει διακριθεί ως Ηγέτης Πιστότητας στην ελληνική αγορά τα τελευταία επτά χρόνια, με τις καλύτερες επιδόσεις (Net Promoter Score – NPS) στις σχετικές έρευνες ικανοποίησης πελατών, ενώ είναι γνωστή και για την έντονη αφοσίωση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ο Sergio Balbinot, Μέλος του Δ.Σ. της Allianz SE, δήλωσε: «Η Φιλίππα Μιχάλη έγινε CEO της Allianz Ελλάδος το 2015, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετώπιζε σημαντικές προκλήσεις. Έκτοτε, διακρίθηκε στην ηγεσία των ανθρώπων της, ενισχύοντας δυναμικά τη θέση μας στην ελληνική αγορά. Θα ήθελα να την ευχαριστήσω για όλα όσα έχει επιτύχει μαζί με την ομάδα της και της εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον. Τώρα η Allianz Ελλάδος ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Πίστης. Υπό την έμπειρη ηγεσία του Χρήστου Γεωργακόπουλου, θα διαμορφώσουμε μια εταιρία-ηγέτη στην αγορά, που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία τόσο από την Ευρωπαϊκή Πίστη όσο και από την AllianzΕλλάδος.»

Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα, εδώ και 45 χρόνια. Υπό τη δική του καθοδήγηση, η Allianz Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Πίστη θα δημιουργήσουν από κοινού τη Νο 1 ασφαλιστική εταιρία στις Γενικές Ασφαλίσεις – την 5η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στην ελληνική αγορά.

Αυτή η εξέλιξη φέρνει τη νέα πορεία που ξεκίνησαν μαζί η Allianz Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Πίστη νωρίτερα το 2022,  ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό της προορισμό. Οι δύο ομάδες εργάζονται από κοινού για τη συγχώνευση των δύο εταιριών στην Ελλάδα, μια προσπάθεια που υπόκειται στην έγκριση της ρυθμιστικής αρχής και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 – κάνοντας πραγματικότητα το όραμα για “Μία Allianz” (One Allianz) στην Ελλάδα.

Από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*