Στασιμότητα για το δολάριο

USD: Ανάμεικτο το δολάριο-Ανησυχίες για τον πληθωρισμό
Τεχνικά, ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index έκλεισε χθες με κέρδη για τρίτη διαδοχικά ημέρα-καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανοδική τάση σε διάστημα 5 εβδομάδων. Ωστόσο, η κατεύθυνση του δείκτη δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Για να εκτιμήσουμε συνολικά την απόδοση του δολαρίου θα πρέπει να ανατρέξουμε στα επίπεδα επενδυτικής δραστηριότητας. Χρησιμοποιώντας τη Μέση Ημερήσια Μεταβολή, διαπιστώνουμε ότι το δολάριο σημειώνει η μεγαλύτερη «στασιμότητα» σε διάστημα ακριβώς ενός έτους.

Αυτή την εβδομάδα ήταν εμφανείς οι πιέσεις τόσο στις υπάρχουσες τοποθετήσεις όσο και σε μελλοντικές επενδυτικές προθέσεις. Ίσως το πιο ανησυχητικό φαινόμενο ήταν η απουσία αντίδρασης σε σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Από τις σημαντικές αμερικανικές τράπεζες και εταιρείες blue chips, μέχρι στιγμής μόλις τρεις ανακοίνωσαν αποτελέσματα χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο S&P 500 έχει περιοριστεί σε ένα εύρος μεταβολής κάτω των 30 μονάδων.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήταν η ζήτηση ρεκόρ που είχαν τα 5ετή TIPS (αμερικανικά χρεόγραφα προστατευμένα από τον πληθωρισμό). Η πώληση ρεκόρ 16 δισ. δολαρίων αυτών των χρεογράφων με απόδοση -1,08% αποτελεί αρνητικό σημάδι και δείχνει τις ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις της πεισματικής πολιτικής της Fed στον πληθωρισμό. Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποτελεί ανησυχία, η Fed θα πρέπει να θέσει το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων.

EUR: Παραμένουν τα προβλήματα
Οι προσδοκίες για τη δημοπρασία 10ετών ισπανικών ομολόγων ήταν υψηλές ήδη από τις 19 Ιανουαρίου. Από τότε, με σχεδόν αποτυχημένη τη δημοπρασία μεσοπρόθεσμων ομολόγων αυτόν το μήνα, η ευαισθησία της αγοράς απέναντι στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας αυξήθηκε. Ο φόβος κατάρρευσης μιας τράπεζας ή μιας διάσωσης κατευνάστηκε μετά την ισχυρή ζήτηση στις χθεσινές δημοπρασίες ακόμα κι αν το κόστος δανεισμού αυξήθηκε. Τώρα οι επενδυτές του ευρώ θα επικεντρωθούν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

CAD: Αναμένοντας τα στοιχεία πληθωρισμού
Στις αρχές της εβδομάδας η αγορά αντιλήφθηκε την πρόταση της Τράπεζας του Καναδά ότι μια απόσυρση των μέτρων στήριξης «θα μπορούσε να ήταν κατάλληλη» ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα προετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Αυτό που ενδεχομένως να προσδιορίσει χρονικά κάτι τέτοιο είναι η επικείμενη ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή Μαρτίου που αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά από το 2,6% στο 2,0% σε ετήσια βάση. Μια τέτοια μέτρηση δεν ενθαρρύνει μια άνοδο στα επιτόκια.

AUD, NZD: Αντίθετες οι προσδοκίες για τα επιτόκια
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις για τα επιτόκια, η 12μηνη πρόβλεψη για την Τράπεζα της Αυστραλίας κάνει λόγο για μείωση κατά 97 μονάδες βάσης, ενώ για την Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας για αύξηση κατά 8 μονάδες βάσης.
GBP: Ο Posen κρατάει σε υψηλά επίπεδα τη στερλίνα
Ο Posen της BoE μετά την απόφασή του να μη στηρίξει νέα μέτρα στήριξης της βρετανικής οικονομίας, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε ότι η οικονομία θα ακολουθήσει καλύτερη πορεία, συμβάλλοντας σε νέα άνοδο της στερλίνας. Όσοι διαπραγματεύονται το βρετανικό νόμισμα καλό θα ήταν να παρατηρήσουν τα 10ετή ομόλογα προκειμένου να ανιχνεύσουν τις προσδοκίες νομισματικής πολιτικής.

JPY: Πτώση για το γεν με την BoJ να μιλά για νέα στήριξη
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεσμεύτηκε να «χτυπήσει» το στόχο του 1% για τον πληθωρισμό διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια και αυξάνοντας το πρόγραμμα αγοράς assets.

ΧΡΥΣΟΣ: Χλιαρή ανάκαμψη
Ο χρυσός σημείωσε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και μήνες μέχρι τη χθεσινή άνοδό του. Παρ’ όλα αυτά η αύξηση του 0,05% της Πέμπτης ουσιαστικά ταυτίζεται με τις μεγαλύτερες αμετάβλητες συνθήκες για το πολύτιμο μέταλλο από τον περασμένο Ιούλιο. Χωρίς μια σημαντική πορεία για το δολάριο, με την τρέχουσα παγκόσμια κρίση και τα επίσης παγκόσμια ζητήματα πληθωρισμού, ο χρυσός ακολουθεί τα ίδια στάσιμα επίπεδα δραστηριότητας με την αγορά συναλλάγματος.