116 δισ. δολ. οι αποζημιώσεις για φυσικά φαινόμενα διεθνώς

Μεγάλες αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές κατέβαλε η διεθνής ασφαλιστική αγορά το 2011. Σύμφωνα με μελέτη της Swiss Re, οι ασφαλισμένες απώλειες από κλιματικά φαινόμενα άγγιξαν το έτος που πέρασε τα 116 δισ. δολ., ποσό αποζημιώσεων που κατατάσσει τη χρονιά αυτή δεύτερη (το 2005 οι αποζημιώσεις ανήλθαν στα 123 δισ. δολ.) στη λίστα με τις υψηλότερες αποζημιώσεις από φυσικά φαινόμενα. Παρά το μέγεθος των απωλειών που προκάλεσαν οι σεισμοί και οι πλημμύρες, η ασφαλιστική αγορά σε παγκόσμια κλίμακα ανταποκρίθηκε στο ρόλο της, βοήθησε στην ανοικοδόμηση των περιοχών και συνεισέφερε σημαντικά ώστε να επανέλθει η οικονομική και επιχειρηματική ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Οι συνολικές απώλειες (ασφαλισμένες και μη) έφτασαν τα 370 δισ. δολ., ενώ ο σεισμός στην Ιαπωνία, ο ισχυρότερος που σημειώθηκε ποτέ στην περιοχή, προκάλεσε και το 57% των οικονομικών απωλειών του έτους. Όπως αναφέρει ο Kurt Karl, διευθυντής οικονομικών στη Swiss Re, «τον περασμένο χρόνο βιώσαμε γεγονότα, όπως ο σεισμός στην Ιαπωνία και την Τουρκία ή οι πλημμύρες σε Αυστραλία και Ταϊλάνδη, που προκάλεσαν μαζικές καταστροφές και στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ωστόσο τα δύο τρίτα από το συνολικό κόστος της καταστροφής καλούνται να το επωμιστούν επιχειρήσεις, οργανισμοί, δημόσιοι φορείς και πολίτες, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά το κενό στην ασφαλιστική κάλυψη παγκοσμίως».

Ρεκόρ απωλειών από τους σεισμούς

Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις από τον μεγάλης ισχύος σεισμό που έπληξε το Μάρτιο την Ιαπωνία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 35 δισ. δολ. Ιστορικά έχει καταγραφεί ως ο σεισμός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ζημία, ωστόσο η ασφαλιστική αγορά θα καλύψει μόνο το 17% των συνολικών απωλειών. Όπως αναφέρει η κα Lucia Bevere, Senior Catastrophe Data Analyst της Swiss Re και συγγραφέας της μελέτης «το ποσοστό διείσδυσης της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς στην Ιαπωνία, και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις, είναι πολύ χαμηλό». Αν οι Ιάπωνες είχαν ασφαλιστική συνείδηση, το 2011 θα χαρακτηριζόταν ως το έτος που η ασφαλιστική βιομηχανία κατέβαλε τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις. Στον αντίποδα βρίσκεται η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας, όπου η διείσδυση στην ασφάλιση σεισμού είναι υψηλή και ιδιαίτερα στις κατοικίες. Οι ασφαλισμένες απώλειες καλύφθηκαν σε ποσοστό 80% από την ιδιωτική ασφάλιση και ξεπέρασαν τα 12 δισ. δολ.

Οι ζημίες από τις πλημμύρες

Εκτός από τους σεισμούς και οι πλημμύρες προκαλούν μεγάλες καταστροφές. «Οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι, δεδομένου του υψηλού κινδύνου σε πολλές χώρες, μπορεί να δούμε και παρόμοια ή ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας φαινόμενα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη», αναφέρει ο κ. Jens Mehlhorn, επικεφαλής του τμήματος Flood Perils στη Swiss Re. Στην Ταϊλάνδη, που οι ασφαλισμένες απώλειες έφτασαν τα 12 δισ. δολ., έχει καταγραφεί και η μεγαλύτερη απώλεια από μία μόνο πλημμύρα.
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν και οι πλημμύρες στην Αυστραλία οι οποίες οδήγησαν σε αξιώσεις άνω των 2 δισ. δολ.

Ήπια εποχή τυφώνων στις ΗΠΑ

Περίπου 25 δισ. δολ. είναι οι ασφαλισμένες απώλειες που προκάλεσαν οι τυφώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Παρά την ισχύ των φαινομένων και ιδιαίτερα του τυφώνα «Irene», το 2011 τα καιρικά αυτά φαινόμενα ήταν σχετικά ήπια, σε αντίθεση με το 2005, που «εκτόξευσαν» τις απώλειες της ασφαλιστικής βιομηχανίας στα 123 δισ. δολ.