Στο τραπέζι ΕΑΔΕ και ΕΑΕΕ για τον κανονισμό του Τειρεσία

Για την προσεχή εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση εκπροσώπων της ΕΑΔΕ με εκπροσώπους της ΕΑΕΕ, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο κανονισμού για τη δημιουργία Τειρεσία των διαμεσολαβούντων προσώπων. 

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβούντων αναμένεται να θέσουν τα κρίσιμα θέματα για τους όρους κάτω από τους οποίους μπορούν τα στοιχεία των επαγγελματιών του κλάδου να καταγραφούν στη νέα βάση δεδομένων της Τειρεσίας. Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί μεταξύ των εκπροσώπων των διαμεσολαβούντων οι σχετικοί όροι όπως αυτοί περιγράφονται στο σχέδιο καταστατικού της Τειρεσίας, εγείρουν ζητήματα παραβίασης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αλλά και σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών κατά τη σύναψη της ασφαλιστικής σύμβασης ή τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. 

Σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου είναι το γεγονός ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στον Τειρεσία, ως αιτίες λύσης της ασφαλιστικής σύμβασης, μπορεί να εμπλέκεται η διεκδίκηση τρίτου, δηλαδή του πελάτη), ο οποίος μπορεί να επικαλεστεί ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση, προκειμένου να διεκδικήσει αποζημίωση.

Οι περιπτώσεις αυτές πηγάζουν από το ίδιο το περιεχόμενο του καταστατικού της νέας βάσης δεδομένων, στο οποίο ορίζεται ότι ως αιτία καταγγελίας της σύμβασης από την πλευρά της εταιρείας, μπορεί να είναι η εκ προθέσεως εσφαλμένη συμπλήρωση προτάσεων ασφάλιση ή η υποβολή μη εγκεκριμένης από τον ασφαλισμένο αίτησης τροποποίησης των όρων των συμβολαίων.

Σημειώνεται ότι η συλλογή των στοιχείων αθέμιτης συμπεριφοράς των διαμεσολαβούντων υπήρξε αίτημα της ΕΑΕΕ και σύμφωνα με το νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν απαιτεί τη συγκατάθεση των επαγγελματιών του κλάδου, με την προϋπόθεση ότι η συγκεκριμένη επεξεργασία είναι απολύτως αναγκαία για την ικανοποίηση σκοπού που υπερέχει των δικαιωμάτων των διαμεσολαβούντων. 

Οι ρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση της θέσης των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή για πράξεις ή παραλείψεις, για τις οποίες οι ίδιες έχουν πειθαναγκάσει το διαμεσολαβητή.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί σε συνάντηση του κλάδου και με την εποπτική αρχή, η οποία έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων στο συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο του καταστατικού τα δεδομένα του νέου αρχείου θα αφορούν
– Σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει να αποδώσουν εισπραχθέντα ασφάλιστρα προς τις εταιρείες, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας (αρ. 33 παρ. 2 ν.δ/τος 400/70), εφόσον τα ασφάλιστρα αυτά υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 5.000 ευρώ (σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα συμβολαίων παραγωγής τους) για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών από την ημερομηνία που η σχετική οφειλή έγινε απαιτητή (χωρίς τη μεσολάβηση καταγγελίας).
– Σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, των οποίων η σχετική σύμβαση έχει καταγγελθεί για τους παρακάτω λόγους.
- Ανεξόφλητα υπόλοιπα ασφαλίστρων, που είχαν εισπραχθεί και θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί, σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων συνεργασίας και τη νομοθεσία.
- Μη τήρηση όρου σύμβασης διακανονισμού οφειλών μεταξύ του Φορέα και του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή
- Αλλοίωση ποσών συναλλαγών.
- Έκδοση ασφαλιστηρίων ή άλλων εταιρικών εγγράφων/ εντύπων που δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα.
- Εκ προθέσεως εσφαλμένη συμπλήρωση προτάσεων ασφάλισης.
- Εμπλοκή σε απατηλές αιτήσεις ασφαλιστικών αποζημιώσεων.
- Μη απόδοση στον ασφαλισμένο ή σε τρίτο ποσών αποζημιώσεων/ασφαλισμάτων.
- Υποβολή μη εγκεκριμένης από τον λήπτη της ασφάλισης / ασφαλισμένο αίτησης εξαγοράς.
- Υποβολή μη εγκεκριμένης από τον λήπτη της ασφάλισης / ασφαλισμένο αίτησης τροποποίησης όρων συμβολαίων.
- Μη εγκεκριμένη από τον λήπτη της ασφάλισης / ασφαλισμένο μεταφορά ασφαλιστικής σύμβασης.
- Επιβολή κύρωσης από Δημόσια Αρχή για παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας ή/και της νομοθεσίας περί προστασίας καταναλωτή.
- Απόκρυψη του γεγονότος της άσκησης επαγγέλματος χωρίς να έχει αποκτηθεί ή αφού έχει αφαιρεθεί η άδεια προς τούτο ή πληροφοριών που στοιχειοθετούν τους λόγους που οδήγησαν στο γεγονός αυτό.
- Επιβολή κυρώσεων λόγω παραβίασης της νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος.