Munich Re: Ισχυρά κέρδη, ο τυφώνας Ian και η συμβολή της ERGO

Η παγκόσμια αντασφαλιστική Munich Re ανέφερε κέρδη 527 εκατομμυρίων ευρώ και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρίτο τρίμηνο και τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, αντίστοιχα, παρά την αύξηση των ζημιών αντασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων (P&C) εξαιτίας ζημιών ύψους 1,6 δισ. ευρώ από τον τυφώνα Ian.

Τα κέρδη για το τρίμηνο αυξήθηκαν από έτος σε έτος, αν και μειώθηκαν ελαφρά για το εννεάμηνο του 2022, καθώς ο αντασφαλιστικός όμιλος κατέγραψε δαπάνες άνω του μέσου όρου για φυσικές καταστροφές. Το πιο δαπανηρό γεγονός nat cat για τη Munich Re ήταν ο τυφώνας Ian με ζημιές 1,6 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι nat cats κόστισαν στον αντασφαλιστή 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2022, έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα, ο όμιλος αποδέσμευσε αποθεματικά 344 εκατ. ευρώ για βασικές ζημίες από προηγούμενες χρήσεις, που αντιστοιχούν στο 4% των καθαρών ασφαλίστρων.

Ως αποτέλεσμα των ζημιών, ο κλάδος αντασφάλισης P&C είχε αρνητικό αντίκτυπο κατά €343 εκατ. στο συνολικό αποτέλεσμα το τρίτο τρίμηνο, με combined ratio 108.2% για την περίοδο αυτή και 96.9% για το εννεάμηνο του 2022. Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν έντονα την περίοδο αυτή αυξήθηκαν από σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι σε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Στον κλάδο της αντασφάλισης Ζωής και Υγείας (L&H), η Munich Re ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των κερδών στα 424 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο, σε σύγκριση με 94 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα έσοδα από ασφάλιστρα αυξήθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ. Οι ζημίες που σχετίζονται με την πανδημία μειώθηκαν αισθητά στα 35 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2022 και στα 323 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2022.

Συνολικά, η απόδοση της αντασφαλιστικής μονάδας συνέβαλε 81 εκατ. ευρώ στο συνολικό αποτέλεσμα για το τρίτο τρίμηνο και 1,2 δισ. ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Η Munich Re αποδίδει τη μείωση σε σχέση με το τρίμηνο στο κόστος του τυφώνα Ian και επίσης σε χαμηλότερο επενδυτικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τον κλάδο δραστηριοτήτων της ERGO, τα κέρδη έφθασαν τα 446 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο και τα 702 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2022, τα οποία είναι σημαντικά αυξημένα και για τις δύο περιόδους. Το τρίτο τρίμηνο, όλοι οι τομείς συνέχισαν να παρουσιάζουν αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων, με τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται σε 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο και τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να αυξάνονται στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, η Munich Re ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες 346 εκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με κέρδη 204 εκατομμυρίων ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε ολόκληρο τον όμιλο, τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν σημαντικά σε περισσότερα από 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρίτο τρίμηνο και αυξήθηκαν κατά 14% σε περισσότερα από 50,9 δισεκατομμύρια ευρώ το εννεάμηνο του 2022.

Ο Christoph Jurecka, CFO του ομίλου δήλωσε σχετικά:

Η οικονομική σταθερότητα και η επαγγελματική τεχνογνωσία είναι θεμελιώδους σημασίας για τους πελάτες μας σε περιόδους κρίσης και καθοδηγούν τη Munich Re στις περαιτέρω ενέργειές της. Ο τυφώνας Ίαν ακολουθεί ένα pattern που είναι αναμενόμενο για την επιστήμη, σε έναν κόσμο που συνεχώς θερμαίνεται. Επομένως, η αυξανόμενη πιθανότητα τέτοιων ακραίων φαινομένων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των μοντέλων μας και πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην τιμολόγηση.

«Η βιώσιμη και αξιόπιστη προσφορά που περιμένουν οι πελάτες μας από εμάς βασίζεται σε ρεαλιστικές αναλύσεις, όχι μόνο των κινδύνων φυσικών καταστροφών, αλλά και των cyber κινδύνων και της πανδημίας. Και παρόλο που ο τυφώνας Ian και το μακροοικονομικό περιβάλλον το καθιστούν πολύ πιο δύσκολο για εμάς, τηρούμε σταθερά τoν ετήσιo στόχο μας των 3,3 δισ. ευρώ. Όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς συμβάλλουν στη βιώσιμη θετική απόδοση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*