Παράταση δύο μηνών για τον ανάδοχο στην Ασπίς

Δίμηνη παράταση για τη διενέργεια του διαγωνισμού εξεύρεσης αναδόχου για τα χαρτοφυλάκια της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, δόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Ο νόμος όριζε ως καταληκτική ημερομηνία για την προκήρυξη του διαγωνισμού από την ΤτΕ το τέλος Μαρτίου, αλλά  η καθυστέρηση στην αποτίμηση της εταιρείας, επέβαλλε την αναβολή της προκήρυξης του διαγωνισμού. 

Οι προσδοκίες άλλωστε για την επιτυχία της διαδικασίας εξεύρεσης αναδόχου είναι περιορισμένες στο βαθμό που δυόμιση περίπου χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια και δύο χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Commercial Value, το ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο. 

Η αιτία δεν είναι άλλη από το υψηλό έλλειμμα των δύο εταιρειών, που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 630 εκατ. ευρώ αφορούν στην Ασπίς Πρόνοια, ενώ στα 332 εκατ. ευρώ έχουν υπολογιστεί οι εκκρεμείς απαιτήσεις της Commercial Value. Εκτός από τις υψηλές υποχρεώσεις που άφησε πίσω της η εταιρεία, τα όποια περιουσιακά της στοιχεία απαξιώθηκαν όλο αυτό το διάστημα με συνέπεια η περιουσία της Ασπίς Πρόνοια να μην ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της αποτίμησης επιβεβαίωσε την ύπαρξη 260.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων που δικαιούνται αποζημίωσης από τα οποία τα 200.000 περίπου είναι συμβόλαια της Ασπίς Πρόνοια, ενώ στα 60.000 είναι τα συμβόλαια ζωής της Commercial Value