Έρχονται οι επιβαρύνσεις του PSI+ για τις ασφαλιστικές

Σε εισήγηση του για την ασφαλιστική αγορά και το PSI+, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) προτείνει οι ασφαλιστικές εταιρείες να καταχωρήσουν τη ζημιά από την απομείωση των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2011 στα αποτελέσματα της ίδιας χρήσης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ, η οποία εγκρίθηκε από Εποπτικού Συμβούλιο του φορέα, αναφέρεται συγκεκριμένα για τη ζημιά του PSI+ ότι «οι διαφορές αποτίμησης της κατηγορίας «Διαθέσιμα προς πώληση» που εμφανίζονταν στο παρελθόν στην καθαρή θέση, πρέπει να μεταφερθούν στα αποτελέσματα χρήσεως».
 
Στην εισήγηση προστίθεται δε ότι, αυτό θα πρέπει να ισχύσει τόσο για τις εταιρείες που καταρτίζουν ισολογισμό σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, όσο και για όσες υπολογίζουν τα μεγέθη τους με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.
 
Πηγές του iw αναφέρουν ακόμη ότι για το θέμα αυτό η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και με την ΕΛΤΕ και το Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών & ΕΠΕ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό εντός της εβδομάδας η Τ.τ.Ε. να ανακοινώσει το πώς τελικά θα «αφομοιωθεί» η ζημιά του PSI+ από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση έχει ζητήσει από την ΤτΕ η ζημιά του PSI+ να επιβαρύνει με δόσεις τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών σε βάθος 10ετίας και ότι η ΤτΕ εξετάζει μεν το ενδεχόμενο να επιμερίσει τη ζημιά, αλλά σε λιγότερες χρήσεις.