Αγγλία: Εγκατάλειψη του σχεδίου δανεισμού δείχνει ο αποκεφαλισμός υπουργού

Όπισθεν ολοταχώς από το μαξιμαλιστικό πρόγραμμα αύξησης του βρετανικού χρέους σημαίνει πιθανόν η καρατόμηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng. Η ανακοίνωση του προγράμματος η κορωνίδα του οποίου ήταν η μείωση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή (η οποία έχει ήδη ανατραπεί) προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο νόμισμα και τα ομόλογα, έβαλε σε περιπέτειες τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία της χώρας και υποχρέωσε σε πρωτοφανείς παρεμβάσεις την Τράπεζα της Αγγλίας.

Το πρόγραμμα προέβλεπε μεγάλες ελαφρύνσεις φόρων και μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, αλλά βασιζόταν εξ ολοκλήρου στην υπερβολική αύξηση του χρέους με εκδόσεις ομολόγων στην πιο δύσκολη περίοδο για τις αγορές ομολόγων διεθνώς εδώ και 14 χρόνια.

Η παραίτηση του υπουργού μετά από σχετικό αίτημα της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας οδηγεί πιθανότατα σε πλήρη αναδίπλωση της νέας κυβέρνησης, η πολιτική της οποίας είχε αναστατώσει όλες τις αγορές, μεταξύ των οποίων φυσικά και την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών όπως ανακοίνωσε ο ίδιος Kwasi Kwarteng προ ολίγου το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου. Αναφέρει μάλιστα, ότι η πρωθυπουργός του ζήτησε να παραιτηθεί κι εκείνος αποδέχτηκε.

Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι Financial Times αναφέρουν, ότι η ανακοίνωση ήρθε καθώς ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng επέστρεψε στη χώρα, έχοντας διακόψει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον για την ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ.

Μιλώντας την Πέμπτη, ο Kwarteng παραδέχτηκε ότι ο «μίνι» προϋπολογισμός είχε προκαλέσει κάποιες «αναταράξεις» στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επέμεινε ότι η θέση του στην κυβέρνηση ήταν ασφαλής, μετά από προτάσεις ότι η Τρας θα μπορούσε να τον απομακρύνει μετά από λίγες εβδομάδες στη θέση.

Η Τρας δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες πιέσεις από μέλη του κόμματός της να κάνει μια αναστροφή στον «μίνι» προϋπολογισμό της, που ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, στον απόηχο της αναταραχής στην αγορά και των βυθιζόμενων δημοσκοπήσεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*