Απαιτήσεις χωρίς διακρίσεις…

Τα δύσκολα για την αγορά, -εταιρείες και διαμεσολαβούντες- είναι μπροστά καθώς η προσαρμογή τους στα όσα απαιτεί η εποχή δεν είναι απλώς, αυστηρά και πολύπλοκα αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σχεδόν εξοντωτικά. 

Και όταν λέμε απαιτήσεις «εποχής» δεν αναφερόμαστε μόνο στις νομοθετικές υποχρεώσεις που σαφώς είναι σκληρές αλλά και στα όσα οι εταιρείες οφείλουν να κάνουν προκειμένου να ικανοποιήσουν τους πελάτες προσφέροντας και ποικιλία προγραμμάτων αλλά και καλές τιμές προσαρμοσμένες στα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς να εφαρμόσουν κάτι καινούργιο και να αλλάξουν κάτι παλιό. 

Το καινούργιο είναι η Solvency και η προσαρμογή στην σωστή και αποτελεσματική εποπτεία που ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Το παλιό που πρέπει να αλλάξουν αφορά τόσο την νοοτροπία επιπολαιότητας, που επικρατεί στην παροχή της σημαντικής ιδιωτικής ασφαλιστικής υπηρεσίας –να πουληθούν όγκοι συμβολαίων χωρίς προσοχή- όσο και την σχέση που έχουν σήμερα δομήσει ασφαλιστικές-διαμεσολαβητές και καταναλωτές η οποία και πάσχει σε διάφορα σημεία. 

Πάσχει στην ενημέρωση, πάσχει στις εισπράξεις, πάσχει στα κέρδη, πάσχει στη διαφάνεια, πάσχει πολύ και σε πολλά σημεία. Δε θα ήταν δόκιμο να επεκταθούμε και να αναλύσουμε τα όσα προαναφέραμε, όχι για άλλο λόγο παρά μόνο διότι είναι γνωστά. Είναι γνωστό σε όλους το τι συμβαίνει, ποια είναι τα μελανά μέρη του συστήματος, ποιοι δουλεύουν στον «αέρα» και πολλά ακόμη. 

Όμως, αυτά είναι γνωστά και στην εποπτεία η οποία παρακολουθεί τα δρώμενα, και με κατασταλαγμένη άποψη στηρίζει όσους έχουν ανάγκη και καθοδηγεί προς την «νέα εποχή» επιχειρώντας να προσφέρει βήμα προς όλους και χωρίς διακρίσεις. Το συμπέρασμα που εξάγεται από τα τεκταινόμενα στην αγορά σε συνδυασμό με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της εποπτείας αλλά και όσα οι πληροφορίες μας αναφέρουν, είναι ότι: ο δρόμος είναι μακρύς για όλους, ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής βαθμίδας, ανεξαρτήτως εθνικότητας. «Και όσοι μιλούν για τους «άλλους» και λάθος κάνουν, και άδικοι είναι και χαλούν την εικόνα της αγοράς,» λένε αυτοί που ξέρουν…