Σημάδια πρόσθετης αδυναμίας δείχνουν τα assets ρίσκου

Διανύουμε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και τα νομίσματα φαίνεται ότι μπαίνουν σε περιβάλλον σταθεροποίησης. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις για αποστροφή ρίσκου και είναι πιθανό να δούμε επιτάχυνση των απωλειών στις επενδύσεις ρίσκου τις επόμενες ημέρες. 

Τα αδύναμα στοιχεία μεταποίησης από την Κίνα και την Ευρώπη συνέβαλλαν στην αποστροφή ρίσκου, τη στιγμή που πρόσθετες ανησυχίες για την Ευρωζώνη έρχονται στο προσκήνιο. Έχει αυξηθεί η πιθανότητα η Ευρωζώνη να περιέλθει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, κάτι που δίνει σήμα στην ΕΚΤ να διατηρήσει την χαλαρή νομισματική πολιτική.

Εντωμεταξύ, το δολάριο εξακολουθεί να δέχεται στήριξη σε κάθε υποχώρηση, ενώ η «στροφή» πολιτικής από μέλη της Fed βοήθησε το νόμισμα. Αν και η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed διατηρούν τη δέσμευσή τους για επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα έως το 2014, υπάρχει μια μειοψηφία που εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα, αργά ή γρήγορα, θα εξετάσει την πιθανότητα αντιστροφής της νομισματικής της πολιτικής. Οι αξιωματούχοι της Fed, Kocherlakota, Fisher και Bullard εξέφρασαν απόψεις που κλίνουν προς την αύξηση των επιτοκίων, επηρεάζοντας την κίνηση του δολαρίου.

Προτείνουμε να παρατηρήσουμε την πορεία της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς την επόμενη εβδομάδα καθώς οι δείκτες φαίνεται ότι έχουν διαμορφώσει ενδιάμεση κορυφή το 2012, γεγονός που προειδοποιεί για παρατεταμένη πτώση. Στην αγορά συναλλάγματος, το EURAUD διατηρεί τη συσχέτισή του με το ρίσκο και δείχνει σημάδια διαμόρφωσης σημαντικής βάσης. 

Τεχνικά, η ισοτιμία φαίνεται ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες. Η σημερινή ημέρα αναμένεται ήσυχη για τις αγορές καθώς το οικονομικό ημερολόγιο δεν περιλαμβάνει σημαντικές ανακοινώσεις αν και περιμένουμε της ομιλίες των Ben Bernanke, του Lockhart της Fed, του Nowotny της ΕΚΤ και του Barrosso.