Η κρίση επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική των ασφαλιστικών εταιρειών

Τη στρατηγική τους, τις μεθόδους διαχείρισης κινδύνων και τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό αλλάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε η PwC σε CEOs ασφαλιστικών εταιρειών, το 60% δήλωσε ότι η οικονομική κρίση είχε σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά της εταιρείας τους και το 70% ότι σχεδιάζουν μέσα στον επόμενο χρόνο αλλαγές, ώστε οι εταιρείες τους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, αφενός λόγω της οικονομικής ύφεσης και αφετέρου λόγω του νέου κανονιστικού πλαισίου. 

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες η εικόνα της οικονομίας θα είναι χειρότερη, περίπου το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως διακατέχεται από αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων, καθώς πρόκειται να αυξηθούν. 

Η υπερβολική ρύθμιση και η έλλειψη ικανών στελεχών αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, συγκρατούν την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη, σύμφωνα με την έρευνα. 

Περίπου το 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η έλλειψη ικανών στελεχών στις ασφαλιστικές οδήγησε στην καθυστέρηση πρωτοβουλιών και τη μη εκμετάλλευση ευκαιριών. Οι CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν στην πλειονότητά τους ότι καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για τις εταιρείες να βρουν και να προσλάβουν ικανά στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό το ότι μόνο το 10% δηλώνει το αντίθετο. 

Όσον αφορά τη διεθνοποίηση της αγοράς, το 43% δήλωσε ότι θα υπάρξει «άνοιγμα» στο παγκόσμιο εμπόριο, το 48% ότι θα αυξηθεί η κυκλοφορία των εργαζομένων και το 52% ότι θα αυξηθούν οι διασυνοριακές κεφαλαιακές ροές.
 
Ο David Law, Global Insurance Leader στην PwC, δήλωσε ότι «η μεταβλητότητα της αγοράς και οι πιέσεις από τις νέες κανονιστικές ρυθμίσεις έχουν αφήσει λίγο χρόνο στους ασφαλιστές, προκειμένου να ασχοληθούν με την ανταγωνιστικότητά τους στο μέλλον. Είναι όμως σημαντικό οι εταιρείες να μην αποπροσανατολιστούν από τις προκλήσεις του παρόντος και να αποκτήσουν ξεκάθαρη εικόνα/όραμα για το μέλλον. Σίγουρα, υπάρχουν ευκαιρίες, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά και στα νέα δεδομένα της τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι ασφαλιστικές που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον κινδύνου με καινοτόμες λύσεις, θα ανταμειφθούν από επενδυτές και πελάτες. Αντίθετα, οι ασφαλιστές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη δυναμική της αγοράς μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και να εξασφαλίσουν δύσκολα κεφαλαιακή επάρκεια».
 
Η 15η ετήσια έρευνα για τους CEOs, με θέμα «Ανάπτυξη σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», έγινε σε 17 κλάδους της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού κλάδου, και συμμετείχαν συνολικά 1.258 στελέχη εταιρειών από 60 χώρες.