Η ασφάλιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Σε καθοριστικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των σχολών αναδεικνύεται η ιδιωτική ασφάλιση, που σήμερα λόγω των αυξημένων κινδύνων –τους οποίους ενέχουν οι δραστηριότητες των κέντρων αυτών – διασφαλίζει τόσο τον ιδιοκτήτη, τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες του ιδρύματος όσο και τους πελάτες σε περίπτωση που προκληθεί ζημία από απρόβλεπτο γεγονός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, το ποσοστό που ασφαλίζεται δεν ξεπερνά το 10% του συνόλου, ενώ τα κέντρα που διαθέτουν ασφάλιση προσανατολίζονται κυρίως σε καλύψεις περιουσίας και ασφάλιση αστικών ευθυνών. 
Τα ασφαλιστικά προγράμματα που αφορούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα προσφέρονται στο πλαίσιο της ασφάλισης επιχειρήσεων, προσαρμόζοντας τις καλύψεις στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, υπάρχουν όμως και εξειδικευμένα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των κινδύνων, που προκύπτουν από τη λειτουργία σχολείων, ιδρυμάτων, φροντιστηρίων κλ.π.

Η ασφάλιση εκπαιδευτικών κέντρων απευθύνεται κατά βάση σε ιδιωτικά σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νηπιακούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, ωδεία, οικοτροφεία, φροντιστήρια, κέντρα χορού και άθλησης και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνήθως καλύπτει:

- Την αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες, θάνατο και υλικές ζημιές από ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στους χώρους του εκπαιδευτικού ιδρύματος και συνήθως κατά τις ώρες λειτουργίας του ή και μία ώρα πριν και μετά τις ώρες λειτουργίας, προκειμένου να καλύπτεται και ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης των εκπαιδευομένων από το ίδρυμα.
- Ζημιές που μπορεί να επέλθουν στο κτίριο λόγω πυρκαγιάς, σεισμού, κεραυνού, πλημμύρα και άλλων καιρικών φαινομένων
- Βλάβες σε εξοπλισμό και μηχανήματα
- Ασφάλιση εκπαιδευτικού προσωπικού
- Απώλεια Κερδών

Χρήστος Χασιώτης
Manager στους Κλάδους Αναπτυσσόμενων Αγορών & Αστικής Ευθύνης της Chartis

Στην Chartis έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα ασφάλισης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που απευθύνεται σε σχολεία, φροντιστήρια, σχολές ανώτερης εκπαίδευσης, χορού, αθλητικών δραστηριοτήτων κ.α.
Δεδομένων των ιδιαίτερων αναγκών ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, δημιουργήσαμε ένα βασικό πρόγραμμα που καλύπτει μαθητές, κηδεμόνες, καθηγητές και εργαζομένους. Το συμβόλαιο περιλαμβάνει την αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη για σωματικές βλάβες ή και υλικές ζημίες από τη λειτουργία του χώρου και των εγκαταστάσεων, ενώ λάβαμε υπόψη και συγκεκριμένες λειτουργίες όπως τις μαθητικές εκδηλώσεις, τα έργα συντήρησης των εγκαταστάσεων, καθώς και ενδεχόμενη τροφική δηλητηρίαση από τρόφιμα και ποτά του κυλικείου. Προαιρετικά, το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί με μία σειρά επιπλέον καλύψεων, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος του ιδρύματος.

Ως ιδιαίτερη ασφαλιστική ανάγκη, επισημαίνουμε τη δυνατότητα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να βρεθούν απέναντι σε αξιώσεις που σχετίζονται με λανθασμένες ή ελλιπείς επαγγελματικές συμβουλές και υπηρεσίες, κακή χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, δυσφήμιση, απώλεια εγγράφων. Επίσης, έχουν σειρά διοικητικών ευθυνών απέναντι σε μετόχους, δημόσιες αρχές και εργαζομένους. Το σύνολο αυτών των ευθυνών περιλαμβάνεται στις καλύψεις του προγράμματος School Leaders της Chartis.

Κατερίνα Ιωαννίδου
Διευθύντρια Τμήματος Παραγωγής της Interlife
 
Κάθε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα οφείλει να προσφέρει στους μαθητές του πέρα από σύγχρονα μέσα, σωστή εκπαίδευση, άριστο διδακτικό προσωπικό, ασφάλεια και σιγουριά. Για τους περισσότερους γονείς εκείνο που προέχει είναι να ξέρουν πως τα παιδιά τους είναι ασφαλή και φυσικά, δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό.

Τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης μαθητών και διδακτικού προσωπικού καλύπτουν όλο το φάσμα των ατυχημάτων που μπορεί να προκληθούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα π.χ. σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε νηπιαγωγεία, σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σε κολέγια, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, σε τεχνικές επαγγελματικές σχολές, κ.α..

Χαρακτηριστικά του προγράμματος

• Το πρόγραμμα αφορά δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας, μία ώρα πριν την έναρξη των μαθημάτων και μία ώρα μετά το πέρας τους, ώστε να περιλαμβάνεται και ο χρόνος μετάβασης και επιστροφής, καθώς και
• κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σε εκδηλώσεις, εκδρομές ή άλλες δραστηριότητες, που γίνονται κάτω από την επίβλεψη της διεύθυνσης του εκπαιδευτηρίου, έστω και αν το εκπαιδευτήριο δεν λειτουργεί εκείνες τις μέρες. Οι καλύψεις που παρέχονται αναφέρονται στον πίνακα.

Τα ασφάλιστρα κυμαίνονται από 0,70 € κατ’ άτομο και μπορούν να φτάσουν μέχρι 2,88 € ανάλογα με τον αριθμό των προς ασφάλιση ατόμων και το πρόγραμμα που θα επιλεγεί.

 Αστική Ευθύνη Εκπαιδευτηρίων, Σχολείων, Φροντιστηρίων,  Παιδικών Σταθμών

Καλύπτεται η αστική ευθύνη του ασφαλιζομένου έναντι τρίτων για Σωματικές Βλάβες, Θάνατο ή/και Υλικές Ζημίες από ατυχήματα που τυχόν θα προξενηθούν στους χώρους λειτουργίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ως τρίτοι θεωρούνται οι μαθητές, οι γονείς, οι κηδεμόνες και οι επισκέπτες.

Τα ασφάλιστρα κυμαίνονται από 0,25 €  και μπορεί να φτάσουν μέχρι 1,77 € το άτομο ανάλογα με το πιο σχέδιο θα επιλεγεί, τον αριθμό των μαθητών, και την ιδιότητα του εκπαιδευτικού ιδρύματος (δηλαδή εάν είναι Παιδικός Σταθμός, Φροντιστήριο, ΙΕΚ ή Γυμνάσιο).

Προϋποθέσεις – Διευκρινήσεις:

• Η κάλυψη αρχίζει μία ώρα πριν την έναρξη των μαθημάτων και λήγει μία ώρα μετά το πέρας τους, ώστε να συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος μετάβασης και επιστροφής. Επίσης, η κάλυψη ισχύει κατά τη διάρκεια συμμετοχής των μαθητών σε εκδηλώσεις, εκδρομές ή άλλες δραστηριότητες που γίνονται υπό την επίβλεψη της διεύθυνσης του εκπαιδευτηρίου, έστω και αν το εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν λειτουργεί τις ημέρες εκείνες.
• Για μεγαλύτερα ασφαλιζόμενα κεφάλαια συνεννόηση με την εταιρία.

 

.

Υδρόγειος Ασφαλιστική

Η προστασία και η ασφάλεια των μαθητών αποτελεί πρώτιστο μέλημα και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής των υπεύθυνων σχολικών ιδρυμάτων. Η Υδρόγειος δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των ιδιοκτητών σχολείων και σχολών κάθε τύπου, προσφέροντας ολοκληρωμένη εξασφάλιση των μαθητών και σπουδαστών τους από κάθε είδους ατυχήματα στους χώρους και τις δραστηριότητες του σχολείου.

Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για παιδικούς σταθμούς, σχολεία, φροντιστήρια, σχολές, ακόμη και νηπιακούς / βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την ασφάλιση παιδιών άνω των 2 ετών.

Προσφέρει κάλυψη για ατυχήματα που ενδέχεται να συμβούν κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου / εκπαιδευτηρίου (ώρες διδασκαλίας και διαλείμματα) καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, εκδρομών ή άλλων δραστηριοτήτων υπό την επίβλεψη του σχολείου / εκπαιδευτηρίου. 

Υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης των καλύψεων και για ατυχήματα που τυχόν θα συμβούν εκτός των βασικών ωρών λειτουργίας του σχολείου / εκπαιδευτηρίου, και συγκεκριμένα, μία ώρα πριν (κατά την μετάβαση σε αυτό) και μία ώρα μετά (κατά την επιστροφή στο σπίτι).

Το πρόγραμμα προσφέρεται και για την ασφάλιση του διδακτικού προσωπικού του σχολείου / εκπαιδευτηρίου επί 24ώρου βάσεως.

Διατίθεται σε τρία εναλλακτικά «Σχέδια» που επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν το ύψος των καλύψεων που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του εκπαιδευτηρίου τους.

  
 

Εθνική Ασφαλιστική

H Εθνική Ασφαλιστική έχει αναπτύξει σύγχρονα και ανταγωνιστικά προγράμματα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς (εμπορικές, βιομηχανικές, παροχής υπηρεσιών κ.λπ.).
Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε το πρόγραμμα «Εθνική & Σχολείο», το οποίο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές εκπαιδευτηρίων, νηπιαγωγείων, οικοτροφείων, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ωδείων και φροντιστηρίων που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και έχουν συνολική ασφαλιζόμενη αξία κτίσματος ή/και περιεχομένου μέχρι 4.400.000 ευρώ. 

Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος «Εθνική & Σχολείο»

• Το πρόγραμμα προσφέρεται σε δύο επιλογές πακέτων, το Απλό και το Πλήρες, με τέσσερις επιπλέον προαιρετικές συμπληρωματικές καλύψεις, για μεγαλύτερη ευελιξία στην κάλυψη των αναγκών του πελάτη.
• Παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα επιλογής από τον ασφαλισμένο των ανωτάτων ορίων ευθύνης της κάλυψης αστικής ευθύνης από τη λειτουργία των χώρων και των εγκαταστάσεων, αλλά και των ορίων του προσωπικού ατυχήματος, με ανάλογη προσαρμογή του συνολικού κόστους ασφάλισης.
• Το ασφάλιστρο διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του ασφαλιζομένου κεφαλαίου, που έχει ορίσει ο ασφαλιζόμενος (4 κατηγορίες), και μειώνεται όσο αυξάνεται η ασφαλιζόμενη αξία.
• Η τιμολόγηση για το κτίσμα και το περιεχόμενο είναι ενιαία (με σεισμό ή χωρίς σεισμό), απλοποιώντας έτσι τον υπολογισμό του κόστους της ασφάλισης.
• Το πρόγραμμα αποτελεί στην ουσία ένα πολυασφαλιστήριο, αφού παρέχει ένα μεγάλο εύρος συνδυασμένων καλύψεων, όπως πυρκαγιάς, αστικής ευθύνης, ασφάλισης ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ομαδικής ασφάλισης προσωπικών ατυχημάτων, εξασφαλίζοντας έτσι τον ιδιοκτήτη του εκπαιδευτηρίου, τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους του, αλλά κυρίως τους μαθητές του, από κάθε πιθανό κίνδυνο.