EE: Δήμευση περιουσίας για έσοδα από οργανωμένο έγκλημα

Μέτρα της ΕΕ ενισχύουν την υφιστάμενη νομοθεσία για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από σοβαρό ή οργανωμένο έγκλημα.

Κάθε χρόνο εγκληματικές ομάδες κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ από παράνομες δραστηριότητες, τα οποία στη συνέχεια επενδύονται ως επί το πλείστον σε νόμιμα περιουσιακά στοιχεία ή δραστηριότητες, καθιστώντας δυσκολότερο για τις αρχές επιβολής του νόμου να τα εντοπίσουν και να τα ανακτήσουν.

Από τα κέρδη των εγκληματικών ομάδων δημεύεται μόνο ένα μικρό ποσοστό. Για παράδειγμα, το 2006 τα έσοδα από το οργανωμένο έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 15 δισ. λίρες Αγγλίας, εκ των οποίων ανακτήθηκαν μόνο 125 εκ. λίρες (150 εκ.ευρώ).

Η ΕΕ έχει θεσπίσει κοινούς κανόνες για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, οι οποίοι όμως έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Οι χώρες δεν τους εφαρμόζουν με συνέπεια, ενώ η διαδικασία δήμευσης παρεμποδίζεται εξαιτίας ουσιαστικών διαφορών μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών.

Η Επιτροπή προτείνει απλούστερους και αποτελεσματικότερους κανόνες για την κάλυψη των κενών που εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες. Οι κανόνες αυτοί θα διασφαλίσουν επίσης τη δυνατότητα των δικαστηρίων να επιβάλλουν τις αποφάσεις δήμευσης σε όλη την ΕΕ και να ανακτούν πλήρως τα παράνομα περιουσιακά στοιχεία.

Η δήμευση αποτελεί αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης του εγκλήματος και λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας. Αποτρέπει επίσης τη χρήση των παράνομων εσόδων για τη χρηματοδότηση εγκληματικών ενεργειών και προστατεύει τη νόμιμη οικονομία από τη διείσδυση εγκληματιών. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής κοινά μέτρα:

• διευκόλυνση της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται σαφώς με εγκληματικές δραστηριότητες καταδικασθέντων ατόμων 

• απλούστευση των διαδικασιών ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είχαν εγκληματική προέλευση 

• δυνατότητα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που η ποινική καταδίκη δεν είναι δυνατή λόγω θανάτου, χρόνιας ασθένειας ή φυγής του υπόπτου 

• διασφάλιση ότι οι εισαγγελικές και άλλες αρχές θα μπορούν να δεσμεύουν προσωρινά περιουσιακά στοιχεία προτού “εξαφανιστούν” 

• υποχρέωση των χωρών της ΕΕ να διαχειρίζονται τα δεσμευμένα ή δημευμένα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να διαφυλάσσεται η αξία τους. 

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος σειράς προτάσεων της Επιτροπής που στοχεύουν στην πάταξη του εγκλήματος και στην προστασία της νόμιμης οικονομίας. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δέσμη μέτρων κατά της διαφθοράς.

Σε πρόσφατη έρευνα της ΕΕ, στην ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί ιθύνοντες για να ενισχύσουν την ΕΕ, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι η καταπολέμηση του εγκλήματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Πηγή: ΕΕ