Τα αμερικανικά «μάκρο» μπορεί να στηρίξουν το δολάριο

Σε περιβάλλον σταθεροποίησης περνούν τα νομίσματα με το ευρώ να διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το 1,3000 και το USDJPY να σταθεροποιείται κάτω από τα 84,00 γεν. Το ευρώ ανέκαμψε από τη βασική στήριξη στα 1,2975 δολάρια και προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια επιτάχυνση των απωλειών θα πρέπει να διασπαστεί προς τα κάτω αυτό το επίπεδο προς τα χαμηλά του 2012 που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στο 1,2620. Σημαντικές είναι οι ανακοινώσεις σήμερα στις ΗΠΑ ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση της Fed. Ο Lacker έχει ήδη εκφράσει την αισιοδοξία του για την αμερικανική οικονομία, εκτιμώντας-αν και ο μόνος από τα μέλη της Fed- ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια το 2013.

Οι ανακοινώσεις στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό, τη βιομηχανική παραγωγή και την εμπιστοσύνη Michigan. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και εκτιμούμε ότι οι θετικές μετρήσεις θα ενισχύσουν το δολάριο. Ωστόσο, ισχυρά οικονομικά στοιχεία δεν σημαίνει απαραίτητα και άνοδο των μετοχών καθώς οι traders ανησυχούν για μια επικείμενη στροφή στη νομισματική πολιτική της Fed.

Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την κίνηση στην ισοτιμία EURCHF, η οποία πρόσφατα διέσπασε το πολυήμερο στενό εύρος διαπραγμάτευσης για να ενισχυθεί πάνω από τα 1,2100 ελβετικά φράγκα. Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση της SNB, η οποία επιβεβαίωσε την υπεράσπιση του ορίου σύνδεσης στην ισοτιμία στο 1,2000, οδήγησε το ζεύγος πάλι κάτω από το 1,2100 με τους επενδυτές να μην προχωρούν σε τοποθετήσεις αγοράς. Παρ’ όλα αυτά με την κεντρική τράπεζα να στηρίζει το όριο σύνδεσης, θα ήταν λάθος να αποτρέψουμε την αγορά της ισοτιμίας που επίσης ευνοείται από τη θετική διαφοροποίηση στα επιτόκια και που παραδοσιακά διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα. Προς το παρόν, όμως, παραμένουμε στο περιθώριο μέχρι να παρουσιαστεί η ευκαιρία για μια σημαντική τοποθέτηση long κατά τις επόμενες συνεδριάσεις.