Εκπαιδεύοντας την ασφαλιστική αγορά

Η Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικότερα η αρμόδια διεύθυνση που έχει αναλάβει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών,  εδώ και  καιρό εκτός του τεχνικού μέρους που αφορά την παρακολούθηση και την τήρηση της νομοθεσίας, έχει έναν παράλληλο ρόλο στην αγορά. Αυτός μπορεί να μην είναι ευδιάκριτος, όμως είναι πολύ σημαντικός καθώς αφορά την «εκπαίδευση» της αγοράς, προκειμένου οι εταιρείες να μπορέσουν να λειτουργούν -μεταξύ άλλων- με διαφάνεια,  με κανόνες, με ασφάλεια, με επάρκεια και χωρίς εκπλήξεις. 

Και είναι γεγονός ότι το χρονικό διάστημα που η ΤτΕ ασχολείται με τις ασφαλιστικές αποτελεί, κατά την άποψή μας, ένα έμμεσο πρόγραμμα εκπαίδευσης των εταιρειών το οποίο τις εισάγει σε μια άλλη φιλοσοφία επιχειρηματικής συμπεριφοράς, και παράλληλα τους δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο για μεταβούν σε μια νέα εποχή διαφορετική από το παρελθόν στην οποία θα πρέπει να προσαρμόσουν την λειτουργία τους.  

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που κάποιος ασχολείται με την εκπαίδευση της αγοράς βάσει προτύπου λειτουργίας. Διότι μέχρι πρότινος το πρότυπο όχι μόνο δεν υπήρχε αλλά πολύ χειρότερα διαμορφωνόταν σε κάποιες περιπτώσεις με την διαδικασία του «βλέποντας και κάνοντας» καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία που διέκρινε την αγορά εμπεριείχε και ποσόστωση μιμητισμού. Δηλαδή ακόμα και οι εταιρείες με αρχές και στέρεες βάσεις, μπροστά στην πρόκληση του ανταγωνισμού και την κατάκτηση της πρωτιάς ίσως και να μπήκαν στον πειρασμό και να εφάρμοσαν τεχνικές των ανταγωνιστών ασχέτως αν δεν τις ενέκριναν και δεν της θεωρούσαν σωστές. Η ανάγκη να ακολουθήσουν αυτό που ίσχυε -ας ήταν και λάθος- οδηγούσε στον παραμερισμό του σωστού.

Ευτυχώς σήμερα η στρεβλή ανάπτυξη και λειτουργία,  όπου και όπως έγινε, αλλάζει. Η πρόθεση του επόπτη να εκπαιδεύσει τις εταιρείες φαίνεται και στην πράξη καθώς παρατηρούμε ότι η εποπτεία δείχνει μεγάλη  ευαισθησία στην αντιμετώπιση της αγοράς,  και της κάθε ασφαλιστικής ξεχωριστά, τηρώντας αυστηρά την αρχή της «ίσης αντιμετώπισης». Παράλληλα παροτρύνει –τις εταιρείες- για βελτίωση και κάνει σαφές ότι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στοχεύουν  στην επιβίωση των ασφαλιστικών, στην ανάδειξή τους, στην  ενίσχυσή τους και όχι στην καθαίρεσή τους και τον αφανισμό τους από την αγορά. 

Και αυτό το αντιλαμβάνονται σχεδόν στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές οι οποίες βρίσκονται σε επαφή με τον επόπτη, ενδιαφέρονται και υιοθετούν τις υποδείξεις του, ρωτούν συχνά και δείχνουν να πιστεύουν στην δουλειά που γίνεται από την εποπτεία.  Κατανοούν, πως ότι συμβαίνει  γίνεται μέσα από μια σωστή οπτική που παραμερίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και μεριμνά για την συλλογική ανάπτυξη ενός κλάδου καθοριστικού για την οικονομία και τους πολίτες.