Η Fed έστειλε το λάθος μήνυμα στις αγορές

του Joel Kruger

Δύσκολη θα χαρακτήριζα τη σημερινή ημέρα με την εικόνα των αγορών να είναι περίπλοκη. Η Fed κάνει τα πάντα για να καθησυχάσει τους επενδυτές και αν και κατανοούμε το κίνητρο της κεντρικής τράπεζας, η χθεσινή απόφαση ήταν λίγο «απερίσκεπτη». Η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει εμφανή σημάδια ανάκαμψης και εκτιμούμε ότι έφτασε η στιγμή η Fed να αντιστρέψει τη νομισματική της πολιτική. Κάποιοι θα έλεγαν ότι η απουσία αναφοράς σε ένα τρίτο γύρο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ήταν η αρχή «μεταστροφής» της πολιτικής της Fed, αν και θεωρούμε ότι ένα QE3 είναι ήδη απίθανο λόγω των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Η Fed, κατά την άποψή μας, θα έπρεπε να έχει αλλάξει τη ρητορική δέσμευσης των χαμηλών επιτοκίων έως το 2014 τουλάχιστον ως ένδειξη κατανόησης ότι αν η οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει, αργά η γρήγορα θα αλλάξει ρότα στην πολιτική της. Από την άλλη πλευρά, αν και μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συνεχίζει να ασκεί χαλαρή νομισματική πολιτική, ανησυχούμε για τα πιθανά μακροπρόθεσμα ρίσκα αυτής της πολιτικής. Οι αμερικανικές μετοχές έχουν καλύψει το 85% της κίνησης από τα ιστορικά υψηλά του 2007 στα χαμηλά του 2009 και φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πολιτική συνέβαλλε σε αυτό καθώς ενθάρρυνε την επενδυτική εμπιστοσύνη. Είναι λίγο παράδοξο το γεγονός ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2007 ακόμα και μέσα σε ένα κλίμα παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και θα πρέπει να σταματήσει η αμερικανική κυβέρνηση να δίνει κίνητρα σε αυτό το ράλι.

Η κυβερνητική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν αναγκαίο κακό προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όμως, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να στηρίζεις την παρέμβαση όταν αυτή δεν είναι πλέον αναγκαία. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο με τη Fed να στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι η τρέχουσα πολιτική είναι απολύτως υγιής χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες. Επίσης, στέλνει το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις θα είναι πάντα παρούσες να πατήσουν το μαγικό κουμπί για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Θεωρούμε ότι πάντα θα πρέπει να «ζυγίζουμε» τα βραχυπρόθεσμα με τα μακροπρόθεσμα πληθωριστικά ρίσκα. Μέχρι στιγμής έχουμε αντιμετωπίσει τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα και είναι καιρός να σκεφτούμε και τα μακροπρόθεσμα.