Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Δεν βγαίνει ο χειμώνας αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα»

Για έναν δύσκολο χειμώνα σε περίπτωση που το κυβερνητικό επιτελείο δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα υπέρ της κοινωνίας, με έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων κάνει λόγο ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, σε νέο μήνυμά του.

“Εργαζόμενοι των 713 ευρώ ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι  των 500 και 600 ευρώ αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας και στις υψηλότερες τιμές ακόμα και βασικών αγαθών. Οδηγούμαστε δηλαδή σε φτωχοποίηση ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού” αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Παράλληλα, επισημαίνει τα 4 μέτρα που έχει προτείνει το ΕΕΑ για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών εν όψει χειμώνα.

Το μήνυμά του έχει ως εξής:

Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δημόσια κάνει λόγο για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, τότε καταλαβαίνουμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που εκτιμούν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος από το 1945 και μετά. 

Περιμένουμε λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει από τη Δ.Ε.Θ. μέτρα πραγματικής στήριξης της κοινωνίας, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη διάσωση των επιχειρήσεων. Είναι ώρα να σταματήσουν τα επιδόματα και να δούμε δράσεις για την συγκράτηση των τιμών. 

Γιατί με τα σημερινά δεδομένα οι εργαζόμενοι των 713 ευρώ ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι  των 500 και 600 ευρώ αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας και στις υψηλότερες τιμές ακόμα και βασικών αγαθών. Οδηγούμαστε δηλαδή σε φτωχοποίηση ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού.

Πως αυτοί οι άνθρωποι θα στηρίξουν τη λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της κατανάλωσης, την ώρα που δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τους απλούς πολίτες-καταναλωτές.

Άρα είναι επόμενο να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση τζίρου αυτών των επιχειρήσεων. Και η ανησυχία μεγαλώνει καθώς όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες φορέων επιχειρηματικότητας, εκτιμάται ότι το 30% των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Με επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο και με μεγάλο αριθμό πολιτών που θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το πιθανότερο είναι να δούμε να απειλείται η κοινωνική συνοχή με εντονότατες διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Μοναδικός τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση, είναι η αλλαγή του μίγματος πολιτικής που εφαρμόζεται έως σήμερα.

Ορισμένα από τα μέτρα που έχει προτείνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και που ελπίζουμε να εξεταστούν σοβαρά από την κυβέρνηση, είναι:

·       Την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μέτρο το οποίο εφαρμόζεται ήδη από χώρες της Ε.Ε., ενώ μελετάται και σε επίπεδο Ένωσης.

·       Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να διατηρηθούν οι μίνιμουμ αντοχές των καταναλωτών

·       Τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, ώστε να μη λείψουν απαραίτητα είδη από τα νοικοκυριά.

·       Τη θέσπιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών.

Αν δεν εφαρμοστούν άμεσα αυτά τα μέτρα, τότε ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι δύσκολος για την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα αλλά καταστροφικός.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρόεδρος Ε.Ε.Α.

Επίτιμος Διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*