Forthnet: Αύξηση εσόδων και λειτουργικών κερδών το 2011

Παρά τις άσχημες μακροοικονομικές συνθήκες του 2011, ο όμιλος κατάφερε να διασφαλίσει και να αυξήσει τα έσοδά του, να αυξήσει τη λειτουργική κερδοφορία, μέσω βελτιστοποίησης λειτουργιών και προγραμμάτων μείωσης κόστους, και να αυξήσει τις ταμειακές ροές.

Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου συνέχισε τη λειτουργική ενοποίηση του τομέα τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης και αύξησε τον αριθμό των νοικοκυριών που λαμβάνουν συνδυαστικές υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής τηλεόρασης. 

Έτσι, στο τέλος του 2011, ο όμιλος παρουσίασε 134,5 χιλ. νοικοκυριά με συνδυασμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, 785 χιλ. μοναδικά νοικοκυριά στην Ελλάδα, 528 χιλ. ευρυζωνικούς συνδρομητές και 391 χιλ. ενεργούς πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, με αύξηση στους ψηφιακούς συνδρομητές κατά 22,9 χιλ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010

Συνδυαστικές υπηρεσίες

Το 4° τρίμηνο του 2011 ο όμιλος συνέχισε να προσελκύει συνδρομητές σε συνδυαστικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης. Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2011 ο όμιλος προσέφερε υπηρεσίες σε 785 χιλ. νοικοκυριά, από τα οποία 134,5 χιλ. απολάμβαναν συνδυαστικές υπηρεσίες.

Η πλειοψηφία των συνδρομητών που επέλεξαν συνδυαστικές υπηρεσίες το 2010 συμπεριλαμβάνονταν ήδη στο πελατολόγιο του ομίλου. Το 2011 η πλειοψηφία των νέων συνδρομητών συνδυαστικών υπηρεσιών ήταν καινούργιοι συνδρομητές, τόσο για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες όσο και για υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες

Η Forthnet συνέχισε να διευρύνει την πελατειακή της βάση. Οι συνδρομητές Broadband στο τέλος Δεκεμβρίου έφτασαν τους 528,3 χιλ., με 17,7 χιλ. να προστίθενται στο 4ο τρίμηνο του 2011. Οι υπηρεσίες ΑΠΤΒ είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της εταιρείας και η ζήτηση αυτών των υπηρεσιών αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Η Forthnet κατέχει την πρώτη θέση στην παροχή υπηρεσιών ΑΠΤΒ, με εκτιμώμενο συνολικό μερίδιο αγοράς 30,0%, ενώ εκτιμά ότι απέσπασε συνολικά το 20,0% των νέων συνδρομητών κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου.

Υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης

Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2011, οι ψηφιακοί συνδρομητές της Nova στην Ελλάδα έφτασαν στους 386.616, αριθμός που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό για 4ο τρίμηνο του έτους. Οι συνδρομητές αναλογικής πλατφόρμας στην Ελλάδα μειώθηκαν.
Οι συνολικοί συνδρομητές PayTV στην Ελλάδα για το 4ο τρίμηνο του 2011 έφτασαν τους 391.252, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 11.211 χιλ. σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ενοποιημένα αποτελέσματα 2011

Η διοίκηση της εταιρείας επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς τομείς κατά τη διάρκεια του 2011: α) Να διασφαλίσει και να αυξήσει τα έσοδα (ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών προς ιδιώτες στα ελληνικά νοικοκυριά – ευρυζωνικές υπηρεσίες και ψηφιακή τηλεόραση), β) Να αυξήσει τη λειτουργική κερδοφορία μέσω βελτιστοποίησης λειτουργιών και προγραμμάτων μείωσης κόστους και γ)Να αυξήσει τις ταμειακές ροές. 

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 415,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μιαν αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Τα έσοδα από υπηρεσίες ΑΠΤΒ αυξήθηκαν κατά 11,8%, ακολουθώντας την αύξηση των συνδρομητών. Η μείωση στα έσοδα της συνδρομητικής τηλεόρασης αποδίδεται κυρίως στις υπηρεσίες αναλογικής συνδρομητικής τηλεόρασης, στη διαφήμιση στην Ελλάδα και στις δραστηριότητες του ομίλου στην Κύπρο. 

Ως αποτέλεσμα του προγράμματος περιστολής εξόδων, της βελτιστοποίησης των λειτουργιών και της λειτουργικής ενοποίησης, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 15,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή σημείωσε μιαν αύξηση 23,4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το περιθώριο του προσαρμοσμένου EBITDA για το 2011 ήταν 19,3%, παρουσιάζοντας μιαν αύξηση 3,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2010. Παρά τη μεγάλη βελτίωση στα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου, το δημοσιευμένο EBITDA επιβαρύνθηκε από μια απομείωση στην αποτίμηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου κατά 128,5 εκατ. ευρώ. Αυτή η μη ταμειακή επιβάρυνση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των προεξοφλητικών επιτοκίων που χρησιμοποιούνται για λόγους αποτίμησης από το 12,1% σε 14,8%, ως αποτέλεσμα (άμεσο, αλλά και έμμεσο) της μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου. 

Οι ταμειακές ροές βελτιώθηκαν το 2011 εξαιτίας της αύξησης της κερδοφορίας και της πιο αποτελεσματικής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης. Οι ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες έφτασαν τα 83,2 εκατ. ευρώ, βελτιωμένες κατά 39,6% σε σχέση με το 2010. Αυτό το επίπεδο ταμειακών ροών ήταν επαρκές για να καλύψει τις επενδύσεις και τις επιπρόσθετες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις του έτους με μικρή μόνο μείωση των ταμειακών διαθέσιμων.

Ενοποιημένα αποτελέσματα 4ου τριμήνου

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου στο 4ο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Ως αποτέλεσμα του προγράμματος περιστολής εξόδων, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε στα 17,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μιαν αύξηση κατά 20,2% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το περιθώριο του προσαρμοσμένου EBITDA για το τρίμηνο ήταν 16,6%, παρουσιάζοντας μιαν αύξηση 3,0 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Πρόσφατες εξελίξεις

Η μετάδοση μέσω του αναλογικού δικτύου τερματίστηκε τον Ιανουάριο του 2012, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η πιλοτική μετάδοση του επίγειων ψηφιακών υπηρεσιών (DTT Pay TV) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Επιπλέον, το Νοέμβριο ο όμιλος προχώρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη μετάδοση αθλητικού γεγονότος σε τρισδιάστατη μορφή, 3D. Επίσης, περιεχόμενο σε τρισδιάστατη μορφή θα είναι διαθέσιμο στους συνδρομητές.

Το Δεκέμβριο ο όμιλος υπέγραψε εμπορική συμφωνία με τη Cyta για τη χονδρική μετάδοση περιεχομένου στην Κύπρο. Μέσω της συμφωνίας δίνεται η δυνατότητα στους IPTV συνδρομητές της Cyta να έχουν πρόσβαση σε 10 από τα αθλητικά και κινηματογραφικά κανάλια του ομίλου. 

Τον Ιανουάριο του 2012 η εταιρεία έλαβε εισήγηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με τη συμφωνία ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία Multichoice Hellas S.A. και τα κανάλια ελεύθερης μετάδοσης (FTA). H Forthnet αντέκρουσε την εισήγηση, υπέβαλε τις απόψεις της και θα υπερασπιστεί τις θέσεις της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τον Ιανουάριο του 2012 η Γενική Συνεύλεση της Forthnet δεν ενέκρινε την πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Ρευστότητα και δανεισμός

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2011, ο Όμιλος Forthnet είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 35,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με 38,4 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου βρισκόταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011 στα 296,5 εκατ. ευρώ (294,7 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010). 

Τα μακροχρόνια δάνεια του ομίλου έχουν κατηγοριοποιηθεί ως βραχυπρόθεσμα. Η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες παρεκκλίσεις (waivers) και είναι αισιόδοξη ότι η επανακατηγοριοποίηση των δανείων δεν θα επηρεάσει τη ρευστότητα του ομίλου ή τις εμπορικές του προοπτικές.