Στα 3 δις η συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου στο PSI

Το 85,8% έφτασε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ποσοστό που μετά την ενεργοποίηση των CACs, θα φτάσει το 95,7%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, αφορά σε ομόλογα ύψους 152 δις ευρώ (σε συνολικό ύψος 177,4 δις ευρώ), ενώ ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.

Η πρόσκληση του υπουργείου προς τους ιδιώτες πιστωτές είχε απευθυνθεί στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία του PSI ολοκληρώθηκε χθες, στις 10 το βράδυ. Για την ενεργοποίηση των CACs, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, που θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή και εκείνων που δεν συναίνεσαν, αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η πρόσκληση για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων θα παραμείνουν «ανοικτές» έως τις 23 Μαρτίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου διαμορφώνεται στα 3 δις ευρώ, με το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών εταιρειών που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα να συμμετείχε στο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι μια σημαντική μερίδα των ασφαλιστικών εταιρειών είχε προχωρήσει στη ρευστοποίηση ή τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων πριν την ενεργοποίηση του PSI, περιορίζοντας το συνολικό ποσό που κατείχε ο ασφαλιστικός κλάδος σε ελληνικούς τίτλους.