Ποιοι στηρίζουν το PSI

Ισχυροί χρηματοοικονομικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων οι Ageas, Axa, Bangue Postale, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deutsche Bank, DEXIA, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Landesbank BadenWurttemberg, Metlife, Royal Bank of Scotland, Societe Generale και Unicredit, δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στους πολυεθνικούς ομίλους προστίθενται οι ελληνικές τράπεζες Alpha, Εθνική Τράπεζα, Emporiki, Eurobank και τράπεζα Πειραιώς και οι κυπριακές Κύπρου και Marfin Popular Bank, συγκεντρώνοντας συνολικά 84 δις  ευρώ ή το 40,8% των 206 δις ευρώ που έχει προταθεί για την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους. 

Στο κατάλογο προστίθενται επίσης εννέα ασφαλιστικά ταμεία, που θα συμμετέχουν με ομόλογα αξίας 3,031 δις ευρώ, ενώ έξι που κατέχουν 3,4 δις ευρώ δεν θα συμμετέχουν. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συμμετάσχει για λογαριασμό των ταμείων με ομόλογα αξίας 18 δις ευρώ, ενώ γερμανικές τράπεζες και γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες (που δεν είναι μέλη του IIF) θα συμμετάσχουν με ομόλογα αξίας 13 δις ευρώ. Στο «κούρεμα» θα ενταχθούν και τα ομόλογα της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ύψους 8,4 δις ευρώ συνολικά, αθροίζοντας ένα σύνολο 126,4 δις ευρώ ή το 61,3% επί των επιλέξιμων για ανταλλαγή ομολόγων (206 δις ευρώ).

Η επιτυχία του PSI εξαρτάται από τη συμμετοχή των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και τα οποία υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, ύψους 177 δις ευρώ, καθώς και τη συμμετοχή των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα που υπάγονται σε ξένο δίκαιο, ύψους 18 δις ευρώ. 

Για τα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο απαιτείται να δηλώσουν εθελοντικά τη συμμετοχή τους το 66% των ιδιωτών ή εκείνοι που κατέχουν έως 117 δις ευρώ και εφόσον οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων συμφωνήσουν, τότε η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs και θα «κουρευτεί» το σύνολο των 177 δις ευρώ. 

Η επιτυχία του PSI προϋποθέτει τη συνολική συμμετοχή των ιδιωτών να κυμανθεί μεταξύ 95% και 100% και εκτός απροόπτου σήμερα το βράδυ θα κλείσει το βιβλίο προσφορών για συμμετοχή στο PSI. Όπως όλα δείχνουν θα συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) επί των ελληνικών ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο.