Το νέο πρόγραμμα στέγασης (και το rent to own), που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός

του Χρήστου Κώνστα

Προγράμματα στέγασης νέων, κυρίως ζευγαριών, θα εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Η χρηματοδότηση θα γίνει από το αποθεματικό του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΕΠ) του πρώην ΟΑΕΔ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), την επιδότηση ενοικίου, αλλά και την επιχορήγηση δανείου.

Ένα νέο εργαλείο, που θα αποτελέσει αιχμή στη νέα στεγαστική πολιτική, αναμένεται να είναι αυτό της ενοικίασης διαμερισμάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα με δυνατότητα αγοράς τους, πριν από τη λήξη της μίσθωσης (rent to own).

  • Σε πρώτη φάση, θα δοθούν  200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 100 κενά καταστήματα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην ΟΑΕΔ.

Οι όροι θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν πρόκειται για ζευγάρι με δύο εργαζομένους, ενώ θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για κατηγορίες όπως ζευγάρι ανέργων ή μονογονεϊκή οικογένεια…

Στόχος είναι η στήριξη νέων χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, ανέργων, αλλά και φοιτητών που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πληρώνουν ενοίκιο.

  • την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση – ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)
  • την επιδότηση ενοικίου
  • την επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια, αλλά και με τη μέθοδο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Το πρόγραμμα στην πρώτη του φάση (2022-2023) θα προβλέπει:

– τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και

– την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Υψηλότερη θα είναι η επιδότηση στα χαμηλά εισοδήματα και θα μειώνεται σταδιακά όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των ζευγαριών.

Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί ένα κτιριακό απόθεμα το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε νέους εργαζομένους και ανέργους με συμβολικό ενοίκιο, ώστε σταδιακά και σε βάθος χρόνου να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent to own).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*