Eurolife FFH: Υγεία και προστασία στα πρώτα οικογενειακά βήματα

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλειας υγείας 

Η απόφαση να μοιραστείς τη ζωή σου με έναν άλλο άνθρωπο είναι από τους πιο σημαντικούς σταθμούς για τους νέους ανθρώπους. Μια μεγάλη αλλαγή, κατά την οποία αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, μακριά από τη μονάδα του ατόμου και πιο κοντά στη συλλογικότητα του ζευγαριού και της οικογένειας.

Μια φυσική εξέλιξη του ζευγαριού είναι και η οικογένεια και η υγεία αποτελεί σημαντικό μέρος των αλλαγών που φέρνει αυτή η χαρμόσυνη εξέλιξη. Η σύγχρονη ζωή σου δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσεις και να επιλέξεις την καλύτερη εποχή για να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο. Όμως η διαδικασία αυτή, όσο φυσική κι αν είναι, είναι γεμάτη κρυφά κόστη και βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το ζευγάρι.

Επιπλέον, ένα ζευγάρι που αποφασίζει να κάνει οικογένεια μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα απρόοπτα σε αυτή του την πορεία. Όπως για παράδειγμα τη διερεύνηση γονιμότητας ή κάποια λαπαροσκοπική επέμβαση για διαγνωστικούς λόγους. Αυτές είναι κινήσεις που μπορεί να συστήσει ο γιατρός που παρακολουθεί το ζευγάρι, οι οποίες όμως τυπικά δεν καλύπτονται από την ασφάλιση.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζεις όλα τα πιθανά σενάρια και να έχεις συμμάχους σε αυτό το ταξίδι. Ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις διαθέσιμες παροχές και καλύψεις.

Ας δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια τι ισχύει σήμερα στο χώρο της υγείας για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό

Η πραγματικότητα είναι πως οι συνθήκες έχουν αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το τι ίσχυε για τις παλαιότερες γενιές. Πιθανόν να έχεις ακούσει ιστορίες από τις γυναίκες στη ζωή σου που γέννησαν τις περασμένες δεκαετίες πως είχαν πλήρη κάλυψη για τον τοκετό σε ιδιωτικές κλινικές. Πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικά κόστη κύησης και τοκετού

Τα κόστη της εγκυμοσύνης και του τοκετού ποικίλουν αλλά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Από τους εργαστηριακούς και κλινικούς ελέγχους, τους υπέρηχους, έως τον τοκετό, την αμοιβή του γιατρού και της μαίας και την αγορά βρεφικών προϊόντων, το συνολικό κόστος μιας κύησης και ενός τοκετού δεν είναι αμελητέο.

Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε:

  • Εργαστηριακός έλεγχος: ανάλογα με το εργαστήριο και τη συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου, το κόστος ανέρχεται περίπου στα 250€.
  • Υπερηχογραφήματα: τα υπερηχογραφήματα δεν καλύπτονται από το ταμείο και το κόστος τους ανάλογα με την εξέταση κυμαίνεται από 100 έως 140€.

Περισσότερα στο eurolife blog