Προτάσεις για την ασφάλιση έναντι του σεισμού

Έξι βασικούς άξονες για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών έναντι του σεισμού προβλέπει η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που υποβλήθηκε σχετικά πρόσφατα στο Δ.Σ. του φορέα προς έγκριση και η οποία ωστόσο αποφασίσθηκε στην παρούσα φάση να μην υποστηριχθεί περαιτέρω, δεδομένων των αρνητικών οικονομικών συγκυριών.

Πληροφορίες του iw αναφέρουν ότι η ομάδα εργασίας που ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα, εστίασε στη δημιουργία ενός Αλληλέγγυου Ταμείου Φυσικών Καταστροφών (NatCat pool) και παρέπεμψε την πρότασή της στο Δ.Σ. της Ένωσης για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει ο εν λόγω φορέας (premium pool ή loss pool).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο επεξεργάσθηκε η ανωτέρω ομάδα εργασίας:
-          Το προτεινόμενο σύστημα θα ασφαλίζει μόνο κτίρια κατοικιών (αμιγώς ή μικτής με εμπορικές / επαγγελματικές χρήσεις) συμπεριλαμβανομένης και της αναλογίας τους στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής.
-          Το προτεινόμενο σύστημα θα αφορά σε υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών.
-          Το προτεινόμενο σύστημα θα παρέχει κάλυψη μόνο για τον κίνδυνο του σεισμού.
-          Ο υπολογισμός του ασφαλίστρου θα καθορίζεται κατά σεισμική ζώνη, ώστε να διαφοροποιείται ανάλογα με την έκθεση του εκάστοτε παγίου / κτιρίου στον κίνδυνο του σεισμού.
-          Η ασφάλιση θα αφορά μόνο το ακίνητο και όχι το περιεχόμενο αυτού ή πιθανών αποθετικών ζημιών.
-          Η ασφάλιση θα συνοδεύεται και από φορολογικές ελαφρύνσεις ή και άλλα κίνητρα, τόσο για την επιτυχή λειτουργία του συστήματος, όσο και για τη δυνατόν μεγαλύτερη διείσδυση του μέτρου. Σημειώνεται ότι, σήμερα, η ασφάλιση περιουσίας δεν εκπίπτει φορολογικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή αναφερόμενη στα συστήματα ασφάλισης, πρότεινε προς την Ένωση να επιλέξει μεταξύ:
-          Της δημιουργίας ενός NatCat pool (premium pool ή loss pool)
-          Της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης σεισμού.
-          Της θέσπισης με νόμο υποχρεωτικής ασφάλισης για τον κίνδυνο του σεισμού.
-          Της αγοράς ενός NatCat  Bond.