Στο τραπέζι ΕΑΕΕ και ΟΔΔΗΧ για το PSI+

Οι όροι υλοποίησης του PSI + και η συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών με εκπροσώπους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έναρξης της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας – συγκεκριμένα έως τις 8 Μαρτίου – προκειμένου έως τις 9 Μαρτίου να εξεταστεί το τελικό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών και να αποφασιστεί η τύχη του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η διαδικασία ανταλλαγής

• Το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων που κατέχουν τώρα οι πιστωτές στο πλαίσιο της εθελοντικής συμμετοχής τους θα φτάσει στο 53,5%. 

• Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) το «κούρεμα» αναμένεται να διαμορφωθεί στο 73-74%. 

• Εφόσον τα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα, «κουρευτούν» κατά 53,5% θα απομείνει ένα 46,5% της αρχικής αξίας και αυτό θα καλυφθεί με δύο ειδών νέα ομόλογα:
- Τα ένα θα είναι της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα καλύπτει το 31,5% από το εναπομείναν 46,5%. Θα εκδοθούν 20 διαφορετικά ομόλογα που έχουν διάρκεια από 11 έως και 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο νέο ελληνικό ομόλογο θα ληξει το 2023 και το τελευταίο (δηλαδή το εικοστό) το 2042.
- Το υπόλοιπο 15% θα καλυφθεί από μονοετή ή διετή ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Το EFSF θα διαθέσει για  αυτό το σκοπό 30 δις ευρώ. Τόσο το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2013, όσο και το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2014 θα ανέρχονται στα 15 δισ ευρώ το κάθε ένα.

• Οι δεδουλευμένοι τόκοι των υφιστάμενων ομολόγων (έως 24 Φεβρουαρίου 2012) θα καλυφθούν με 6μηνα έντοκα γραμμάτια του EFSF μηδενικού επιτοκίου. 

• Τα νέα ελληνικά ομόλογα θα έχουν συνολική διάρκεια 30 ετών.

• Το επιτόκιό τους θα είναι:
- 2% από τις 24 Φεβρουάριου του 2012 έως το Φεβρουάριο του 2015
- 3% έως το Φεβρουάριο του 2020 και
- 3,65% μόνο τον Φεβρουάριο του 2021 –
- 4,3% από το Φεβρουάριο του 2021 έως το Φεβρουάριο του 2042

• Από αυτή την εξίσωση προκύπτει ότι το επιτόκιο για τα πρώτα οκτώ χρόνια σε μεσοσταθμικό επίπεδο θα είναι 2,63%, ενώ για τα 30 χρόνια στο 3,65%.

• Θα υπάρχει ρήτρα ΑΕΠ. Δηλαδή, θα προβλέπεται αύξηση του επιτοκίου ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ της χώρας. Η ρήτρα αυτή θα ξεκινήσει από το 2015 και εφόσον ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο θα αυξάνεται το επιτόκιο κατά 1%. 

• Τα νέα ελληνικά ομόλογα θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο.

• Στα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα υπάρχουν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να καλυφθούν σταδιακά έως το 2014, χρονιά προσαρμογής στο Solvency για το σύνολο των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ήδη τα εποπτικά κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου, συνεκτιμώντας ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 15%, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεων που διενεργήθηκαν εντός του 2010 και του 2011, έχει περιορίσει δραστικά το κεφαλαιακό άνοιγμα του κλάδου, που είχε υπολογιστεί ότι υπερέβαινε τα 2 δισ. ευρώ. Η πολιτική που θα εφαρμόσει η εποπτική αρχή για την απορρόφηση των ζημιών από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων, προβλέπει τον συνυπολογισμό πρόσθετου κουρέματος, που συνολικά θα φτάσει το 35% το 2012, ενώ ο τελικός λογαριασμός για την τελευταία δόση των κεφαλαίων που θα χρειαστεί να καλύψει ο ασφαλιστικός κλάδος, θα έρθει το 2014, χρονιά υιοθέτησης του Solvency II, ενσωματώνοντας ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 50%.