back to top
11.4 C
Athens
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Body shaming: Η μάστιγα του σώματος και της ψυχής

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε και να αγαπήσουμε αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη μας;

Από τη Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου, σύμβουλο ψυχικής υγείας, προσωποκεντρική προσέγγιση, synedriak@gmail.com

- Advertisement -

Στο πέρασμα των χρόνων, ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια, το γυναικείο, αλλά και το ανδρικό, σώμα δέχεται σκληρή κριτική. Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν τη «σκληρή κριτική» των συμμαθητών τους, που πολλές φορές αγγίζει το όριο του bullying, οι ενήλικες τα επικριτικά σχόλια των υπολοίπων και τα βλέμματα που «μαρτυρούν» κακεντρέχεια, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι επιβαρύνονται με τις σκέψεις ότι ο χρόνος περνά, γίνεται σκληρός μαζί τους και με το σώμα τους.

Οποιαδήποτε κριτική και να δεχτούμε για το σώμα μας, αυτό που έχει πραγματική δύναμη και νόημα είναι τι πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι για αυτό. Πώς αισθανόμαστε για αυτό, πώς μιλάμε για αυτό και πώς του συμπεριφερόμαστε.

- Advertisement -

Μέσα από αυτό το άρθρο θα σταθούμε στο πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια θετική εξωτερική αυτογνωσία, η οποία θα προέρχεται και θα πηγάζει από τη θετική εσωτερική αυτοεικόνα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική μας εικόνα όσο πλησιάζουν οι εμφανίσεις στην παραλία, όπου το σώμα μας εκτίθεται περισσότερο, οι κριτικές αυξάνονται και οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα είναι εντονότερες και συχνότερες.

Όλο αυτό το κλίμα μάς δημιουργεί περισσότερο άγχος και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Έτσι ξεκινά συνήθως ένας εσωτερικός διάλογος: «Δεν είμαι τόσο λεπτή όσο θα ήθελα», «έχω παραπανίσια κιλά», «έχω καμπύλες», «πώς θα εμφανιστώ στην παραλία», «τι σχόλια θα ακούσω και φέτος»… Σκέψεις που όχι μόνο δεν μας βοηθούν να δούμε το σώμα μας θετικά, αλλά μας ανοίγουν νέα ερωτήματα και μας οδηγούν σε έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο.

Πολλές φορές, οι προσπάθειές μας να ξεφύγουμε μας οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές, όπως εξαντλητικές δίαιτες και αυστηρά προγράμματα γυμναστικής.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε να διακόψουμε ή, ακόμα καλύτερα, να μην μπούμε καθόλου σε αυτόν τον φαύλο κύκλο:

  • Εξαιρετικά σημαντικό είναι να θελήσουμε να πετύχουμε μια συμφιλίωση με το φαγητό και τα κιλά μας και να δώσουμε έμφαση σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία, στη σωματική και ψυχική μας υγεία.
  • Αγαπάμε το σώμα μας και το αποδεχόμαστε εμείς πρώτες όπως είναι. Κάνουμε το πρώτο βήμα και διαβεβαιώνουμε τους εαυτούς μας ότι μας αγαπάμε. Αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, να το επιδιώξουμε έχοντας ως κύριο κίνητρο τι είναι καλό για την υγεία μας και μόνο. Δεν αλλάζουμε μόνο γιατί φοβόμαστε και θέλουμε να αποφύγουμε τα σχόλια των υπολοίπων. Αυτή η αποδοχή θα μας βοηθήσει να είμαστε και περισσότερο έτοιμες να απαντήσουμε στα κακόβουλα σχόλια κάποιου.
  • Αναθεωρούμε τα σύγχρονα πρότυπα. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όλα έχουν μεταμορφωθεί σε μια εικόνα που, πολλές φορές, δεν έχει να κάνει με την ίδια την πραγματικότητα. Παντού προβάλλονται τέλεια σώματα, καλλίγραμμες γυναίκες, ξεκούραστες, όμορφες. Μέσα σε αυτήν την τελειότητα που απεικονίζεται και φτάνει ώς το τελικό προϊόν, ξεχνάμε ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας και μιας πλειάδας φίλτρων που χρησιμοποιούνται πλέον και από καθημερινές γυναίκες. Οι αληθινοί άνθρωποι έχουν αληθινά σώματα, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που καθημερινά και συνεχώς προβάλλονται κυρίως από τα social media. Η διαστρέβλωση αυτής της πραγματικότητας όχι μόνο μας αγχώνει, δίνοντας μια εντελώς λανθασμένη εικόνα του γυναικείου σώματος, αλλά και μας οδηγεί, σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, στο να μην εκτιμούμε τον εαυτό μας και την αξία του, βάζοντας ως προτεραιότητα την εξωτερική εικόνα και εμφάνιση, παραγκωνίζοντας ταυτόχρονα την ψυχική μας υγεία.
  • Να μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνο το σώμα μας και ό,τι φαίνεται, αλλά ότι διαθέτουμε και ταλέντα, χαρίσματα, δεξιότητες και άλλα θετικά χαρακτηριστικά που αφορούν τον εσωτερικό μας κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας με ευγένεια και καλοσύνη.

Συμπερασματικά…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εγγραμματοσύνη Υγείας – Μια πρόκληση που μας αφορά όλους

Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Εγγραμματοσύνης σε Θέματα Υγείας διοργανώνει εκδήλωση στις 13/2 – Δείτε το πρόγραμμα

Ποιος φοβάται… τα Χριστούγεννα;

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται πάντα με «χρυσόσκονη», αλλά με άγχος, κούραση και πίεση

Red flags – Πώς να τις αναγνωρίσουμε πριν να είναι αργά

Σε επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις υπάρχουν συμπεριφορές ή μοτίβα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά – και ίσως χρειαστεί να προστατευτούμε

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκλειδώνει τον ανταγωνισμό, ανοίγει την πόρτα σε νέους παίκτες

Επιβεβαιώνεται το από 15/1 ρεπορτάζ του «ΙW» – Τρία ερωτήματα για το επικείμενο ντιλ με τη Βιοϊατρική και πότε αναμένονται επίσημες απαντήσεις

Αύξηση-έκπληξη στον κατώτατο μισθό

Μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα δουν από το τέλος του μήνα τις αποδοχές τους να «φουσκώνουν»

Ζητείται άμεση τήρηση της νομοθεσίας για την επιλογή υπευθύνων στα ΤΕΠ

Η ΕΕΕΙ προειδοποιεί ότι η παράκαμψη της εξειδίκευσης υπονομεύει την ασφάλεια των ασθενών και τη θεσμική συνέπεια του ΕΣΥ

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H ασφαλιστική απάτη στο στόχαστρο της ΕΑΕΕ, σε συνεργασία με ΕΛΑΣ και Insurance Europe

Η εκδήλωση της 26ης Ιανουαρίου συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον της αγοράς για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Διευκρινίσεις ΕΑΕΕ για την απευθείας διαβίβαση στοιχείων

Αναφορικά με τα στοιχεία που θα πρέπει να υποβληθούν απευθείας στην ΚΕΕΕ για ανανέωση της εγγραφής διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια

«Μπροστά για την Παιδεία»: Η Eurobank βράβευσε 377 αριστούχους μαθητές

Η Eurobank δεν περιορίζεται στην επιβράβευση της αριστείας, αλλά επεκτείνει τη δράση της στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών

Η PENCO πίσω από την ασφαλιστική κάλυψη του εργοστασίου της Βιολάντα στα Τρίκαλα

Ποιες εταιρείες συμμετέχουν στο συνασφαλιστήριο περιουσίας και διακοπής εργασιών

H Eurolife FFH δημιούργησε για άλλη μια χρονιά πραγματική αξία για τους ασφαλισμένους της

Απόδοση 3,76% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου για το 2025