Οι τρεις στόχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2012

Τρεις κεντρικούς στόχους προβλέπει το στρατηγικό πλάνο της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2012, χρονιά η οποία, λόγω των γενικότερων εξελίξεων στην οικονομία, αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Ασφαλιστικής, με το οποίο συνομίλησε το iw στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση, η εταιρεία φέτος προσβλέπει:

1. Στην προώθηση νέων οικονομικότερων πακέτων ασφάλισης τόσο στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, όσο και στον κλάδο Υγείας, ώστε αφενός να καταστεί ανταγωνιστικότερη, αφετέρου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των ασφαλισμένων, που λόγω της κρίσης έχει μειωθεί το εισόδημα τους.. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερα στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Οχημάτων η Εθνική Ασφαλιστική έχει ήδη προχωρήσει σε μεσοσταθμικές μειώσεις ασφαλίστρων κατά περίπου 5%, ενώ δρομολογεί και την έκδοση νέων οικονομικών «πακέτων» ασφάλισης.

2. Στη σταθεροποίηση του χαρτοφυλακίου στον κλάδο Αυτοκινήτων. Το επιτελείο της Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρεί ότι ο κύκλος εξορθολογισμού του πελατολογίου της έκλεισε το 2011, χρονιά κατά την οποία ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων περιορίσθηκε στα 590.000 οχήματα από 800.000 οχήματα που ήταν το 2010. Όπως σημειώνεται, πέρυσι αυτοί που ουσιαστικά εγκατέλειψαν την εταιρεία ήταν ασφαλισμένοι οι οποίοι προήλθαν από την Ασπίς Πρόνοια, και οι οποίοι «βρέθηκαν» στην Εθνική αναζητώντας χαμηλά ασφάλιστρα. Όμως η πολιτική αυτή του παρελθόντος εγκαταλείφθηκε, οπότε η συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων αναγκάσθηκε να μετακινηθεί σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Φέτος λοιπόν η Εθνική Ασφαλιστική θεωρεί ότι η παραγωγή της θα είναι πτωτική, λόγω όμως των χαμηλότερων τιμολογίων της και όχι της «μετανάστευσης» ασφαλισμένων στον ανταγωνισμό.

3. Στην εξασφάλιση κερδοφόρου αποτελέσματος. Βέβαια η διοίκηση της εταιρείας γνωρίζει ότι σε σχέση με το 2011 τα κέρδη θα είναι μειωμένα, παρά τις συντονισμένες και καλά μελετημένες ενέργειες μείωσης του λειτουργικού κόστους στις οποίες προχώρησε κατά το 2011, και τις οποίες σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει και το 2012.

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο η Εθνική Ασφαλιστική να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, τα στελέχη της το θεωρούν σχεδόν βέβαιο για το 2012, ωστόσο, όπως τονίζεται, ο μέτοχος θα αποφασίσει το πότε θα προχωρήσει στην κεφαλαιακή τόνωση της εταιρείας όπως και για το ποσό, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών συμμετοχής της μητρικής στο PSI+, καθότι τότε θα φανούν οι πραγματικές ανάγκες της Εθνικής για νέα κεφάλαια.