Συνεχίζει την ανοδική πορεία το ευρώ

Το δολάριο παραμένει αδύναμο σε γενικές γραμμές, ενώ το ευρώ ενισχύεται σε υψηλότερα επίπεδα, έχοντας αναρριχηθεί χθες σε υψηλά 2 μηνών έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του δολαρίου Καναδά. Το ενιαίο νόμισμα ξεπέρασε το 1,3400 έναντι του δολαρίου, έχοντας διασπάσει από χθες σημαντικά επίπεδα αντίστασης, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν σημαντικές θεμελιώδεις εξελίξεις που να αιτιολογούν την άνοδο. Οι επενδυτές είναι πιθανό να στρέφονται στην επόμενη πράξη 3ετούς χρηματοδότησης της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, και παραδοσιακά οι κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας ενδυναμώνουν το ρίσκο.

Ένας θεμελιώδης παράγοντας που μπορεί επίσης να συμβάλλει στη στήριξη του ενιαίου νομίσματος είναι και η σημερινή δημοπρασία στην Ιταλία με την πώληση 2ετών ομολόγων και μέση απόδοση 3,01%.

Η στερλίνα ενισχύθηκε δοκιμάζοντας το 1,5800 έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία του ΑΕΠ δ’ τριμήνου, τα οποία σε τριμηνιαία βάση δεν αναθεωρήθηκαν με την οικονομία να επιβραδύνεται -0,2%. Νωρίτερα καμία έκπληξη δεν προήλθε από τα στοιχεία ΑΕΠ στη Γερμανία.

Το γεν σημειώνει σημαντική πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Σύμφωνα με τον αναλυτή συναλλάγματος του DailyFX, Ilya Spivak, αυτό οφείλεται σε «κυνήγι ευκαιριών» (bargain hunters) μετά την πρόσφατη σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίας USDJPY, με το ζεύγος να σημειώνει το προηγούμενο 24ωρο τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Έτσι, σήμερα το USDJPY ενισχύθηκε έως και τα 80,64 γεν, ενώ η ισοτιμία EURJPY έφτασε μια ανάσα από τα 108,00 γεν.