Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδη πρo φόρων 73 εκατ. ευρώ

Στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας της Εθνικής Ασφαλιστικής  μέσα στο 2011 και στους στρατηγικούς στόχους του 2012, που είναι η κερδοφόρος ανάπτυξη της επιχείρησης, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Κατσουρίδης, στην «Ημέρα Βράβευσης» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της εταιρίας για το εταιρικό δίκτυο (agency) στις 11 Ιανουαρίου.

Το παραπάνω αποτέλεσμα επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων όλων των κλάδων, του ελέγχου του κόστους ζημιών, ιδιαίτερα στους κλάδους ζωής και αυτοκινήτων  και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

Συγχρόνως η εταιρεία  μέσα στο 2011 προχώρησε σε ανασχεδιασμό της πιστωτικής της πολιτικής, εφάρμοσε νέους τρόπους είσπραξης και  αναδιοργάνωσε συνολικά τη διαχείριση των εισπράξεων ενώ εντατικοποίησε τη διεκδίκηση παρελθουσών Σταύρος Κωνσταντάς,  Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικήςαπαιτήσεων με καλά αποτελέσματα. 

Η Εθνική Ασφαλιστική αναδιοργάνωσε τις βασικές της λειτουργίες  εναρμόνισε το οργανόγραμμά της με τις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης και βελτίωσε την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνεργατών της.

 Ο κ. Κατσουρίδης σημείωσε πως οι άξονες δράσης για το 2012 είναι η συγκράτηση του κόστους ζημιών ιδιαίτερα στα νοσοκομειακά συμβόλαια, η περαιτέρω αναδιοργάνωση των εσωτερικών διαδικασιών, η θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας και η εναρμόνιση με τη Solvency II.

Ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς,  Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, ανέλυσε τα οικονομικά αποτελέσματα σημειώνοντας πως τα κέρδη προ φόρων και απομειώσεων, για το 9μηνο, διαμορφώνονται σε 73 εκατ. ευρώ  έναντι μηδενικών ή και οριακών ζημιών το 2010,  κ. Θανάσης Καλογεράς, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικήςπαρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 25%. 

Προέβλεψε δε, ότι στο τέλος του έτους, τα προ φόρων και απομειώσεων κέρδη μπορούν να ξεπεράσουν τα 85 εκατ. ευρώ. 

Ο ίδιος  μίλησε επίσης για την αναθεώρηση της πιστωτικής και εισπρακτικής πολιτικής που επιτεύχθηκε μέσα στο 2011 και θα συνεχισθεί το 2012, όπως και για το νέο εποπτικό πλαίσιο και τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της επιχείρησης.

 Ο δείκτης ζημιών του κλάδου αυτοκινήτου διαμορφώθηκε στο 52,1% το 9μηνο του 2011 έναντι 66,5%  την αντίστοιχη περίοδο του 2010 ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη στο δείκτη ζημιών  νοσοκομειακών προγραμμάτων ήταν 70,6% έναντι 77,9%.Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Ασφαλιστικής κα Εύη Κοντοπάνου

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανείσπρακτα ασφάλιστρα από 279 εκατ. ευρώ στις 30.9.2010 έφθασαν στα 178 εκατ. ευρώ στις 30.9.2011 ενώ τα καθυστερούμενα ασφάλιστρα που υπερβαίνουν τις 90 ημέρες από 113 εκατ. ευρώ  το 9μηνο του 2010 διαμορφώθηκαν σε 57 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2011

Στις στρατηγικές κατευθύνσεις στον κλάδο Αυτοκινήτου και στον Κλάδο Ζωής αναφέρθηκαν αντιστοίχως στις ομιλίες τους ο Γενικός Διευθυντής κ. Θανάσης Καλογεράς και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια κα Εύη Κοντοπάνου.

Η επίτευξη της κερδοφορίας βοηθήθηκε ουσιαστικά από τη μείωση του δείκτη ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτων κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες στο 52% και στον κλάδο υγείας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στο 70%. 

Ο κλάδος αυτοκινήτων έχει περάσει στην κερδοφορία ενώ ο κλάδος υγείας παραμένει ζημιογόνος λόγω των παλιών συμβολαίων. 

κ. Παναγιώτης Χιωτακάκος, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής Η εταιρία έχει προχωρήσει σε επαναδιαπραγματεύσεις των συμβάσεών της με όλα τα νοσοκομεία  και προτίθεται να εφαρμόσει  το σύστημα Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων  στο δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Στη λειτουργική στήριξη των συνεργατών αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Παναγιώτης Χιωτακάκος.

Ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά  στην αναβάθμιση του ρόλου του call center και τη θέσπιση μονάδων εξυπηρέτηση συναλλασσομένων όπως επίσης και στη θέσπιση υποστηρικτικών υποδομών για τα παραπάνω.

Ο κ. Μιχάλης  Σωτηράκος Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής υπεύθυνος για τις πωλήσεις και το Marketing της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρθηκε στα νέα προϊόντα και την εμπορική πολιτική της επιχείρησης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Τ.Ε. και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Λεωνίδας Θεόκλητος

Ο κ. Σωτηράκος αναφέρθηκε στα δυνατά σημεία της Εθνικής Ασφαλιστικής που είναι το όνομα, το δίκτυο, οι αποζημιώσεις στον κλάδο Ζωής και τα πλεονεκτήματα των νοσοκομειακών της συμβολαίων.

Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται  λόγω των κλυδωνισμών της κοινωνικής ασφάλισης για τα συνταξιοδοτικά και νοσοκομειακά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών, ενώ αναφέρθηκε και στις απειλές που υφίσταται η αγορά από τον τρόπο που δρουν τα εναλλακτικά δίκτυα και από τις ίδιες τις συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση ενώ αναφέρθηκε σε μία νέα γενιά προϊόντων  που θα συμπληρώνουν και τα ήδη υφιστάμενα.

Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Τ.Ε. και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Λεωνίδας Θεόκλητος, που αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Τράπεζα και τις ενέργειες που προγραμματίζονται για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις του εταιρικού δικτύου της εταιρείας για τα παραγωγικά αποτελέσματα του 2010.