Η ΤτΕ βάζει μπρος το PSI+

Την πρόθεση της εποπτικής αρχής να επιτρέψει τη σταδιακή, σε βάθος τριετίας, όπως είχει αποκαλύψει το iw, κάλυψη των απωλειών που θα προκύψουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Βογιατζής

Μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο κ. Βογιατζής επεσήμανε ότι η σχετική ρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής (EIOPA), προκειμένου έως το 2014 – έτος προσαρμογής στη Solvency II – να έχουν αποσβεστεί το σύνολο της ζημιάς από τις ασφαλιστικές εταιρείες και να αποτιμούν το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων σε τιμές αγοράς. 

Ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης της εποπτικής αρχής δεν προσδιόρισε το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων που θα κληθεί να βάλει ο ασφαλιστικός κλάδος, υπολογίζεται ωστόσο ότι με βάση τις οριστικές αποφάσεις για το PSI και τη μείωση του χρέους κατά 53%, θα αυτό θα προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ περίπου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ήδη τα εποπτικά κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου, συνεκτιμώντας ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 15%, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεων που διενεργήθηκαν εντός του 2010 και του 2011, έχει περιορίσει δραστικά το κεφαλαιακό άνοιγμα του κλάδου, που αρχικά είχε υπολογιστεί ότι υπερέβαινε τα 2 δισ. ευρώ. 

Η πολιτική που θα εφαρμόσει η εποπτική αρχή για την απορρόφηση των ζημιών από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων, προβλέπει τον συνυπολογισμό πρόσθετου κουρέματος, που συνολικά θα φτάσει το 35% το 2012. Ο τελικός λογαριασμός για την τελευταία δόση των κεφαλαίων που θα χρειαστεί να καλύψει ο ασφαλιστικός κλάδος, θα έρθει το 2014, χρονιά υιοθέτησης της Solvency II, ενσωματώνοντας ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 53%, όσο δηλαδή είναι και το συμφωνηθέν κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του  PSI +.

Σημαντική στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης, ήταν από την πλευρά της Πολιτείας η παρέμβαση του διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρδου Σπυρόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «συνλειτουργία» ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε «ετοιμότητα» από την πλευρά της Πολιτείας να ανοίξει το διάλογο μιας θεσμικής συνεργασίας, τόσο στον κλάδο των συντάξεων όσο και στον κλάδο της υγείας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «εκ των ων ουκ ανευ αναγκαιότητα». 

Προηγουμένως στο χαιρετισμό που απήθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Μουρμούρας εκτίμησε ότι οι προοπτικές του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ευνοϊκές, με δεδομένες τις προβολές του ΟΟΣΑ για διπλασιασμό των δαπανών για συντάξεις στο 25% του ΑΕΠ έως το 2015 και την επιδείνωση της κοινωνικής ασφάλισης.