Πως θα εξυπηρετούνται οι 10 εκ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στον οποίο έχουν ενταχθεί και θα εξυπηρετούνται οι περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι των τεσσάρων  μεγαλύτερων ασφαλιστικών φορέων της χώρας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, παρουσίασε ο Διοικητής του κ. Γεράσιμος Βουδούρης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού  Επιμελητηρίου Αθήνας.  

Ο διοικητής ανάφερε ότι ο Οργανισμός καλύπτει περίπου 3 εκατομμύρια επισκέψεις το μήνα ενώ ανακοίνωσε ότι άμεσα θα προκηρυχτούν 6.000 θέσεις νέων γιατρών, εκ των οποίων οι 350 τοποθετήσεις θα γίνουν στοχευμένα σε ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη. Με αυτό τον τρόπο οι γιατροί που θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους πρωί- απόγευμα θα φτάσουν τις 17.000, ενώ έως το καλοκαίρι ο στόχος είναι να αγγίξουν τις 21.000. Οι λίστες των γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αναρτημένες στις κατά τόπους μονάδες του, στα ΚΕΠ και σύντομα θα μπορούν και οι φαρμακοποιοί να παρέχουν πληροφορίες στους ασφαλισμένους. 

Βέβαια, υπάρχει και μία άλλη κατηγορία πιστοποιημένων ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών που θα μπορούν να συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι n συνταγογράφηση θα είναι ηλεκτρονική και n δεύτερη ότι θα υπάρχει πλαφόν σε αυτή ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια υπερσυνταγογράφησης.  

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια θα πρέπει να καταβάλουν 15% συμμετοχή στο κόστος της εξέτασης. 

 Ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ δήλωσε αποφασισμένος να γίνει ο νέος Οργανισμός  κυρίαρχος παίκτης στην αγορά υγείας, πληρώνοντας όμως σε αξίες και όχι υπεραξίες. «Θα κάνουμε παντού διαπραγμάτευση. Στα αναλώσιμα, στις υπηρεσίες, στο φάρμακο. Με την ολοκληρωμένη έναρξη της λειτουργίας του ΕΟΠΥΎ συζητάμε και διεκδικούμε να υπάρξει τιμολόγηση στο φάρμακο που θα εκπροσωπεί τιμή κοινωνικής ασφάλισης όπως είναι n νοσοκομειακή τιμή. Αυτό θα προκύψει μέσα από διάλογο με τις φαρμακοβιομηχανίες και σε περιορισμένο αριθμό σκευασμάτων σε εκείνα τα οποία προκαλούν το 80% ετήσιας συνολικής δαπάνης», τόνισε χαρακτηριστικά . 

Μάλιστα επισήμανε ότι οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να φοβούνται τα γεννόσημα φάρμακα, καθώς θα πιστοποιούνται μέσω του ΕΟΦ και θα τονώσουν την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, που δεν υστερεί σε τίποτα από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.  

Ακόμη ανακοίνωσε την οργάνωση Κοινωνικών Ιατρείων για τους άπορους, ανασφάλιστους, μακροχρόνια άνεργους, σε υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την ύπαρξη συμβεβλημένων γιατρών για συνταγογράφηση φαρμάκων εντός των ΚΑΠΗ. 

Τέλος ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι, η εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και με την συνέπεια καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τους επιχειρηματίες, καθώς  λόγω των απαιτήσεων της τρόικας η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού φτάνει φέτος το 0,6% του ΑΕΠ, σε σχέση με πέρυσι που δόθηκε στα ταμεία 1,4%. Τα έσοδα λοιπόν του ΕΟΠΥΥ προέρχονται κατά 80% από τις ασφαλιστικές εισφορές γεγονός που αναδεικνύει την σημασία που έχει η καταβολή των εισφορών από τον κάθε ασφαλισμένο. Πάντως, όπως αναφέρθηκε ο προϋπολογισμός του ασφαλιστικού φορέα είναι εν μέρει ισοσκελισμένος, καθώς τα έσοδα του θα είναι 6 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα του θα φτάσουν περίπου τα 6,3 δισ. ευρώ.