Στη «ζυγαριά» τα θετικά και τα αρνητικά του ελληνικού deal

Το χθεσινό Eurogroup είναι το γεγονός της εβδομάδας. Αυτό που θεωρητικά περίμεναν οι αγορές, συγκεντρώνοντας σημαντική επιρροή. Ωστόσο, το deal δεν περιλάμβανε πολλά καινούρια στοιχεία από αυτά που διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αφήνει αρκετές επιφυλάξεις ως προς την υλοποίηση σημαντικών πτυχών του, όπως για παράδειγμα την ανταπόκριση των ιδιωτών επενδυτών στη συμφωνία για το PSI.

Εν αναμονή της απόφασης τις προηγούμενες ημέρες οι αγορές κινούνταν σε αισιόδοξους τόνους, ενώ σήμερα με την ανακοίνωσή της, δυσκολεύτηκαν να αντιδράσουν, με εξαίρεση, αρχικά, το ευρώ. 

Το ενιαίο νόμισμα υποδέχτηκε θετικά την απόφαση αν και απέτυχε να ξεπεράσει το επίπεδο του 1,3300 έναντι του δολαρίου για να κινηθεί αργότερα πτωτικά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η διάθεση για ρίσκο δεν αντανακλάται στα ευάλωτα στο ρίσκο νομίσματα, όπως είναι τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, τα οποία υποχωρούν από το πρωί. Σε πρώτη ανάγνωση επηρεάστηκαν αρνητικά από τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Τράπεζας της Αυστραλίας, τα οποία έδειξαν σαφή πρόθεση για νέες μειώσεις στα επιτόκια, αφήνοντας περιθώρια για τη λήψη μέτρων χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του DailyFX, Ilya Spivak, η ανακοίνωση διάσωσης της Ελλάδας ήταν φυσικό να «ξεφουσκώσει» σύντομα και μαζί της και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου δεδομένου ότι οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στην επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι πρώτες αμφιβολίες για τη χθεσινή συμφωνία δεν άργησαν να διατυπωθούν. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Gurria, εκτιμά ότι η συγκεκριμένη συμφωνία άργησε δύο χρόνια και ότι η επίτευξη του στόχου για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν διασφαλίζεται. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρωζώνη στο σύνολό της θα χρειαστεί κεφάλαια στήριξης ύψους 1 τρισ. δολαρίων.
Αναφορικά με την ισοτιμία USD/JPY που βρίσκεται στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες, απέχει μια ανάσα από το επίπεδο του 80,00. Μάλιστα η UBS αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ισοτιμία με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα στα 80,00 γεν από τα 77,00 γεν.
Έχεις διαφορετική άποψη για το θέμα αυτό; Πες τη γνώμη σου στο Forum.