Ψάχνουν για τις ανασφάλιστες επιχειρήσεις

Έρευνα για τις επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας που είναι ανασφάλιστες ξεκινούν οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησής τους. 

Στόχος είναι να εντοπιστεί που βρίσκεται το πρόβλημα και δεν ασφαλίζονται, θέμα βέβαια για το οποίο οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι δημιουργείται λόγω της διστακτικότητας των εταιρειών να καλύψουν τους κινδύνους που διατρέχει μια επιχείρηση που βρίσκεται σε περιοχή όπου θεωρείται δεδομένο ότι συμβαίνουν βανδαλισμοί.

Οι διαστάσεις του φαινομένου των ανασφάλιστων επιχειρήσεων είναι ήδη ορατές καθώς κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των συλλογικών φορέων των επιχειρήσεων από τις 153 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί (οι 45 ολοσχερώς ενώ οι υπόλοιπες 108 έχουν χάσει εμπορεύματα, καταστροφές στους χώρους κ.α) ίσως οι περισσότερες να μην είναι ασφαλισμένες. 

Αυτό κατά τις ίδιες πληροφορίες σε συνδυασμό με τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, οδηγεί τους αρμοδίους στο να ξεκινήσουν αρχικώς μια καταγραφή της κατάστασης για να διαπιστωθεί το ποσοστό που οι επιχειρήσεις είναι ανασφάλιστες λόγω επιλογής ιδιοκτητών ή λόγω άρνησης εταιρειών (ή διαμόρφωσης απαγορευτικών ασφαλίστρων) ενώ στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw επιχειρηματίες έχουν θέσει το θέμα τόσο στον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Βασίλη Κορκίδη όσο και στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Παναγή Καρέλα, επισημαίνοντας ότι θέλουν να ασφαλιστούν αλλά οι εταιρείες δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν τον κίνδυνο. Και είναι πραγματικότητα ότι τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες ήταν πολύ επιφυλακτικές έως και αρνητικές στο να ασφαλίσουν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας καθώς γνώριζαν ότι θα καλούνται να πληρώνουν αποζημιώσεις. 

Ωστόσο όπως αναφέρει στο iw ο κ. Κορκίδης «πρέπει να μπει τέλος στην κατάσταση αυτή. Να αναλάβουν οι ασφαλιστικές το ρίσκο. Είχαμε και στο παρελθόν προσπαθήσει και είχαμε απευθυνθεί σε ασφαλιστική εταιρεία, αλλά τελικώς δεν δόθηκε λύση. Ωστόσο δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Ας παρέμβει και το κράτος με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να ασφαλιστούν οι επιχειρήσεις». 

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι και από την πλευρά των επιχειρηματιών η στάση τους απέναντι στην ασφάλιση εσχάτως ήταν λίγο επιπόλαιη. Και αυτό διότι την τελευταία διετία ήταν πολλές οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που είτε έκοψαν τα συμβόλαιά τους είτε τα περιόρισαν στις καλύψεις προκειμένου να πληρώνουν λιγότερα ασφάλιστρα. 

Και οι δύο αυτές πρακτικές δημιούργησαν αρνητική δυναμική στον κλάδο με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν και από τους δημιουργούς προγραμμάτων λογικές περιορισμού των ζημιών του τομέα οπότε και να ξεκινήσει μια τακτική επιλεκτικής αξιολόγησης πελατών δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που δεν οδηγεί σε ανάπτυξη.