Σε «τραβηγμένα» επίπεδα οι μετοχές

Τα νομίσματα που σχετίζονται με το ρίσκο εξακολουθούν να στηρίζονται σε κάθε υποχώρηση το 2012 και κατά συνέπεια σημαντική ενίσχυση σημειώνουν και τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Αν και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης αυτών των νομισμάτων, προς το παρόν, είναι καλύτερο να μείνουμε στο περιθώριο. Τα οικονομικά στοιχεία από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ήταν ισχυρά σήμερα ευνοώντας την άνοδο των αντίστοιχων νομισμάτων. Ευρύτερα, οι επενδυτές συνυπολόγισαν θετικά την πρόθεση της Κίνας να στηρίξει την Ευρωζώνη.

Παρ’ όλα αυτά, τα assets που συνδέονται με το ρίσκο θα είναι εκτεθειμένα τις επόμενες ημέρες δεδομένου ότι οι μετοχές παγκοσμίως έχουν αγγίξει τεχνικά ακραία επίπεδα και είναι ορατή μια σαρωτική διορθωτική κίνηση. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιος θα είναι ο πιθανός καταλύτης για κάτι τέτοιο.

Αυτό που ξεχώρισε στην αγορά συναλλάγματος είναι η κίνηση του γεν, η οποία θα μπορούσε να προσδιορίσει και μια πιο μακροπρόθεσμη εικόνα για το νόμισμα.

Το USD/JPY διέσπασε προς τα πάνω τον ΚΜΟ 200 ημερών για πρώτη φορά σε διάστημα αρκετών μηνών, ενώ επιχείρησε να καταγράψει νέα υψηλά για το 2012 πάνω από το επίπεδο 78,30. Η επόμενη σημαντική αντίσταση βρίσκεται στα υψηλά του Οκτωβρίου στα 79,55 γεν και αναζητούμε δοκιμασία αυτού του επιπέδου κατά τις επόμενες συνεδριάσεις. 

Η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας πυροδότησε ρευστοποιήσεις στο γεν, θετική εξέλιξη για την ιαπωνική ηγεσία που τα τελευταία χρόνια πασχίζει να συγκρατήσει τη ραγδαία άνοδο του τοπικού νομίσματος.