Θετικά μηνύματα έστειλαν ZEW και Κίνα

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW στη Γερμανία επέστρεψε σε θετικό έδαφος το Φεβρουάριο, ένδειξη ότι το επόμενο εξάμηνο η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε ορθή φορά. Μάλιστα, το ινστιτούτο εκτιμά ότι η οικονομία θα τονωθεί ελαφρώς το δεύτερο εξάμηνο του 2012, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο της στασιμότητας. Ο δείκτης επηρέασε θετικά τις αγορές και το ρίσκο με το ευρώ να ανακτά το 1,3200 έναντι του δολαρίου, ενώ σε σχέση με το γεν προσέγγισε και πάλι τα 103,00 γεν. Φυσικά, το ιαπωνικό νόμισμα δέχεται πιέσεις από τα ξημερώματα μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει τα προγράμματα εξαγοράς assets στηρίζοντας περαιτέρω την ιαπωνική οικονομία και με πρόθεση να ακολουθήσει την τακτική αυτή και στο άμεσο μέλλον.

Ο δείκτης ZEW σε συνδυασμό με μια ακόμα θετική δημοπρασία στην Ιταλία απομάκρυναν την πρωινή απαισιοδοξία που προκάλεσαν οι υποβαθμίσεις του οίκου Moody’s. Ειδικότερα, η Ιταλία πούλησε τριετή ομόλογα με μέση απόδοση 3,41% από 4,83% σε σχέση με αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία, αντλώντας 6 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά παρά την υποβάθμιση της αξιολόγησής της από τη Moody’s κατά μια βαθμίδα.

Θετικό αντίκτυπο είχε για ακόμα μια φορά η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Κίνα και συγκεκριμένα από τον πρωθυπουργό της χώρας για «μεγαλύτερη συμμετοχή» στις προσπάθειες παροχής βοήθειας στην Ευρωζώνη.

Η στερλίνα δέχτηκε μικρές πιέσεις στον απόηχο της ανακοίνωσης του πληθωρισμού Ιανουαρίου, ο οποίος διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβρη του 2010, στο 3,6%, αν και πάνω από το στόχο, σε ετήσια βάση. Η πτώση του πληθωρισμού ενδεχομένως να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της BoE, η οποία δημοσιεύει αύριο τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την βρετανική οικονομία. Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων είναι πιθανό να τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση σε μια περίοδο που η βρετανική οικονομία βάλλεται τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων (δημοσιονομικά μέτρα, ευρωπαϊκή κρίση). Παρ’ όλα αυτά η Βρετανία σήμερα μπήκε και αυτή στο στόχαστρο της Moody’s, θέτοντας την αξιολόγηση ΑΑΑ σε αρνητικές προοπτικές.

Να προσθέσουμε ακόμα ότι σήμερα η UBS αύξησε τις εκτιμήσεις της για το EURUSD σε ορίζοντα ενός μήνα και τριών μηνών. Ειδικότερα, «βλέπει» στο μήνα το ευρώ στο 1,30 έναντι του δολαρίου από το 1,20, ενώ στο τρίμηνο στο 1,25 από το 1,15. Επίσης, ανέβασε και τις εκτιμήσεις της για το USDJPY στο 77,00 από το 75,00.