Γιάννης Ρούντος: ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, η κορυφαία προτεραιότητα

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ επιβεβαίωσε, κι εφέτος, τον καθοριστικό ρόλο που (μπορεί να) διαδραματίζει ο Σύνδεσμος για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία, με κοινή παράμετρο ένα ευοίωνο μέλλον για τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς δικαιωμάτων στο αγαθό της εργασίας.
Γιατί ΣΕΒασμός;
Η εργασία δεν είναι αγαθό μονοδιάστατα οικονομικό-παραγωγικό και βιοποριστικό αλλά πρωτίστως, “κλειδί” για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και συνέχεια των γενεών, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, θα παραμένει υπομνηστικά ο πιλότος για τη “μοίρα” της επιχειρηματικότητας και στον τόπο μας. Έχουν γίνει και γίνονται πολλά από τον Σύνδεσμο, μπορούν να γίνουν περισσότερα χωρίς την εργαλειοποίηση και αποπροσωποποίηση των εργαζομένων.
Επαναφέρω ενδεικτικά στην επικαιρότητα από τα πολλά, ένα χαρακτηριστικό δελτίο ενημέρωσης από τον ΣΕΒ για “το μέλλον της εργασίας σε έναν κόσμο που αλλάζει” (https://lnkd.in/eSVFwMbx). Πρόκειται για έναν “οδικό χάρτη” για τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε νέα μοντέλα λειτουργίας και εργασίας.
Στο κείμενο του δελτίου υπογραμμίζεται ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας, της οργάνωσης της εργασίας, αλλά και του περιεχομένου πολλών επαγγελμάτων, με κομβικό τον ρόλο των τεχνολογιών της ψηφιακής κοσμογονίας. Ακόμη, εντοπίζονται περιοχές που απαιτούν πολλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά σε δεξιότητες, ηγεσία και δομή, ενώ τονίζεται η αναμενόμενη επιδραστικότητα της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού σε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Απολύτως αναγκαία θεωρείται και η επανακατάρτιση των εργαζομένων.
Από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ευρέως φάσματος τοποθέτηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου κατά τη συζήτησή του με τον Πρωθυπουργό, παραθέτω ένα απόσπασμα – ίζημα της ιδέας για το πλαίσιο της σχέσης των επιχειρήσεων με το κράτος, που το επιχειρείν οφείλει να υποστηρίξει:
“Ζητάμε από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό (…). Πιστεύουμε βαθύτατα στη συνεργασία και στον τεκμηριωμένο διάλογο, χωρίς κραυγές ή ιδεοληψίες. Κυρίως όμως, πιστεύουμε πως οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης των προκλήσεων της κοινωνίας μας και σημαντική πηγή προοπτικής, ειδικά για τους νέους. Θέτουμε ζητήματα, επιδιώκουμε λύσεις και δουλεύουμε για όσο το δυνατόν πιο αμοιβαία και ευρεία οφέλη».
Μερίδιο ευθύνης για ΣΕΒασμό στον κόσμο της εργασίας αναλογεί, βεβαίως, και στην Ασφαλιστική Βιομηχανία, που άλλωστε εκπροσωπείται στο νέο Δ.Σ. από την παρουσία των Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου και Μαριάννας Πολιτοπούλου.
(Από τον λογαριασμό του Γιάννη Ρούντου στο Linkedin)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*