Ο «Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων» της Aon για το 2012

Οι διαδηλώσεις της «Αραβικής Άνοιξης» στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, πέρα από τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, φαίνεται πως επηρέασαν και πολλές εκτός της γεωγραφικής περιοχής, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ή να ενταθούν και σε αυτές φαινόμενα κοινωνικών αναταραχών, σύμφωνα με τον 19ο Χάρτη Πολιτικών & Οικονομικών Κινδύνων 2012 της Aon, φαινόμενο το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές.

Η σχετική έρευνα της Aon διεξάγεται ετησίως και αναλύει τα επίπεδα επικινδυνότητας σε 167 χώρες του κόσμου*, όσον αφορά στους κινδύνους συναλλάγματος, το δημόσιο χρέος, την τρομοκρατία, τις κοινωνικές αναταραχές και διαμάχες, τις πολιτικές παρεμβάσεις και ανατροπές, τους κινδύνους διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, τους εμφυλίους πολέμους, τα εξτρεμιστικά κινήματα και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Χάρτης Πολιτικών & Οικονομικών Κινδύνων της Aon κατατάσσει τις χώρες σε μία κλίμακα από «Χαμηλού Κινδύνου» έως «Πολύ υψηλού κινδύνου». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας, σε σχέση με το 2011,  21 χώρες υπέστησαν υποβάθμιση κατηγορίας (αύξηση κινδύνου) ενώ 3 χώρες αναβάθμιση (μείωση κινδύνου).

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Aon, ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται, επενδύουν,  έχουν εμπορικές ή δανειακές συναλλαγές με χώρες υψηλού κινδύνου, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε κυβερνητικές και νομοθετικές αποφάσεις των χωρών αυτών, οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε επενδύσεις, εμπορικές και τραπεζικές συμφωνίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Aon, τα αποτελέσματα των εκλογών σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσσία και Κίνα ενδέχεται να συντελέσουν σε αύξηση του κλίματος αβεβαιότητας παγκοσμίως, ενώ η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη θα εξακολουθήσει να επηρεάζει, όχι μόνο τις χώρες-μέλη, αλλά και τις χώρες οι οποίες εξαρτώνται οικονομικά ή με κάποιον άλλο τρόπο από αυτές.

Υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις

Ανάμεσα στις χώρες οι οποίες αναβαθμίστηκαν στον φετινό χάρτη είναι οι Μολδαβία, Ουκρανία και Ουρουγουάη, ενώ σε αυτές που υποβαθμίστηκαν οι Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Κολομβία, Κροατία, Αίγυπτος, Νήσοι Φώκλαντ, Γκαμπόν, Γουατεμάλα, Γουϊνέα-Μπισσάου, Λιβύη, Μαρόκο, Ομάν, Πακιστάν, Σουαζιλάνδη, Συρία, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουγκάντα, Βιετνάμ, Δυτική Σαχάρα.

Δείκτες κινδύνων: Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις

Ο Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων της Aon παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους διάφορους τύπους πολιτικών κινδύνων, οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων παγκοσμίως, βοηθώντας έτσι τις διοικήσεις τους να κάνουν σωστή αποτίμηση των κινδύνων που τις απειλούν.

Κινδύνος Συναλλάγματος: Ο δείκτης αυτός εξετάζει την πιθανότητα αδυναμίας μίας χώρας να πραγματοποιήσει πληρωμή σε συγκεκριμένο νόμισμα ή την πιθανότητα αδυναμίας μεταφοράς χρημάτων εκτός της χώρας όπου δραστηριοποιείται. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν φέτος 71χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Βολιβία, Κένυα, Σουαζιλάνδη, Πακιστάν και Τουρκμενιστάν.

Κινδύνος Νομοθετικών και Κανονιστικών ανατροπών: Ο δείκτης αυτός εξετάζει την πιθανότητα απώλειας εσόδων ή φήμης μίας επιχείρησης, ή οποία δραστηριοποιείται σε χώρα εκτός της έδρας της, ως αποτέλεσμα δυσκολιών συμμόρφωσης με τους νόμους και κανόνες αυτής της χώρας. Ο κίνδυνος αυτός φέτος, σύμφωνα με τον Χάρτη της Aon, συναντάται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αφού στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 104 χώρες (μεταξύ των οποίων οι Λευκορωσία, Καζακστάν, Σομαλία, Ταϋλάνδη και Υεμένη).

Κινδύνος πολιτικών παρεμβάσεων και ανατροπών: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται χώρες των οποίων η ενδεχόμενη απαλλοτρίωση ή εθνικοποίηση έχει αυξημένη πιθανότητα να οδηγήσει σε ανατροπές τις επενδύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στα εδάφη τους. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλήφθηκαν φέτος 92 χώρες, πέντε από τις οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά: Αίγυπτος, Γκάμπια, Λιβύη, Περού και Δυτική Σαχάρα.

Κινδύνος Πολιτικής Βίας: Ο δείκτης αυτός εξετάζει την πιθανότητα φαινομένων τρομοκρατίας, κοινωνικών αναταραχών, εξεγέρσεων, ανταρσίας, δολιοφθοράς, πολέμου, εμφυλίου πολέμου, πραξικοπήματος. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν φέτος 81 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Μπαχρέιν, Λιβύη, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε και Τουρκμενιστάν.

Κινδύνος Κρατικής Χρεωκοπίας: Ογδόντα πέντε χώρες κατατάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά σε αυτή την κατηγορία, λόγω των αυξημένων πιστωτικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν, συμπεριλαμβανομένων των Κροατία, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτος, Νιγηρία και Βιετνάμ.

Κινδύνος Διακοπής Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Ο δείκτης αυτός εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής της διακίνησης αγαθών ή υπηρεσιών προς (ή από) κάποια χώρα ως αποτέλεσμα κάποιας πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ή περιβαλλοντικής αστάθειας. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν φέτος 61 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Γουϊνέα Κόνακρυ, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Συρία, Τουβαλού και Βανουάτου.

O Roger Schwartz, Senior Vice President του κλάδου Πολιτικών Κινδύνων της Διεύθυνσης Crisis Management της Aon δηλώνει: “Οι εντάσεις και οι πολιτικές αναταραχές θα εξακολουθήσουν να μας απασχολούν και το 2012, όπως φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό χωρών που υποβαθμίστηκαν φέτος. Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις των αναταραχών αυτών στις αναδυόμενες αγορές, συνεπώς οι CEOs και CFOs επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτές, θα αναγκαστούν να αξιολογήσουν με μεγάλη σοβαρότητα την αποτελεσματικότητα των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων που εφαρμόζουν».

*Στην φετινή έρευνα της Aon δεν συμπεριλήφθησαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).

Δείτε το “Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων” εδώ