back to top
24.4 C
Athens
Τρίτη 5 Μαΐου 2026

ACCENTURE: Δεν αρκεί μόνο η αύξηση των δαπανών για την κυβερνοασφάλεια

του Κωνσταντίνου Βουζοπλή, επικεφαλής του Τομέα Κυβερνοασφάλειας της Accenture

Η πρόσφατη έρευνα της Accenture, με τίτλο “State of Cybersecurity Resilience 2021”, έδειξε ότι το 55% των μεγάλων οργανισμών παγκοσμίως αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις κυβερνοεπιθέσεις, δεν εντοπίζουν και δεν αντιμετωπίζουν γρήγορα τις παραβιάσεις ή δεν περιορίζουν τον αντίκτυπό τους.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, το 81% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι «το να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου αποτελεί μια διαρκή μάχη και το κόστος είναι μη βιώσιμο», σε σχέση με το 69% στην περσινή μελέτη. Ταυτόχρονα, ενώ το 82% των ερωτηθέντων αύξησαν τις δαπάνες στην κυβερνοασφάλεια τον περασμένο χρόνο, ο αριθμός των παραβιάσεων αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε κατά μέσο όρο σε 270 ανά εταιρεία. 

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να επεκταθούν οι πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας πέρα από τα στενά τείχη ενός οργανισμού σε ολόκληρο το οικοσύστημά του, καθώς οι έμμεσες επιθέσεις, δηλαδή οι παραβιάσεις σε έναν οργανισμό μέσω της αλυσίδας αξίας του, συνεχίζουν να αυξάνονται. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι το 67% των οργανισμών θεωρούν ότι το οικοσύστημά τους είναι ασφαλές, οι έμμεσες επιθέσεις αντιπροσώπευαν το 61% όλων των κυβερνοεπιθέσεων το περασμένο έτος σε σχέση με 44% έναν χρόνο πριν.

- Advertisement -

 Επιπλέον, η έρευνα εντόπισε μια μικρή ομάδα εταιρειών που διαπρέπουν σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς, οι εταιρείες αυτές, οι λεγόμενοι Cyber Champions, είναι πολύ πιθανότερο να:

  • επιτύχουν ισορροπία μεταξύ της κυβερνοασφάλειας και των επιχειρηματικών στόχων,
  • έχουν CISOs που αναφέρονται απευθείας στον/στην CEO και στο Διοικητικό Συμβούλιο και να διατηρούν μια πολύ στενότερη σχέση με τις επιχειρησιακές διευθύνσεις και τον/την CFO,
  • συμβουλεύονται συχνά τον/την CEO και τον/την CFO καθώς αναπτύσσουν τη στρατηγική κυβερνοασφάλειας του οργανισμού τους,
  • προστατεύουν τον οργανισμό τους από απώλεια δεδομένων,
  • ενσωματώνουν την ασφάλεια στις cloud πρωτοβουλίες τους,
  • αξιολογούν την ωριμότητα του προγράμματος κυβερνοασφάλειας τουλάχιστον σε ετήσια βάση.

Συμπερασματικά, λοιπόν, οι μεγαλύτερες δαπάνες στην κυβερνοασφάλεια χωρίς την απαραίτητη ευθυγράμμιση με τους επιχειρηματικούς στόχους και τμήματα δεν συνεπάγονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι CISOs πρέπει να απομακρυνθούν από τα σιλό που εστιάζουν στην ασφάλεια, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τα κατάλληλα στελέχη στον οργανισμό τους για να αποκτήσουν μια ολιστική εικόνα των επιχειρηματικών κινδύνων και προτεραιοτήτων.

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Cyber Awareness for All Kids: Η Ψηφιακή Οδύσσεια ξεκινά από το Νηπιαγωγείο

Ο Ν. Γεωργόπουλος μας καλεί να μεγαλώσουμε μαζί την πρώτη γενιά παιδιών που θα ταξιδεύει με ασφάλεια στη «Μεγάλη Ψηφιακή Θάλασσα»

Πιστοποίηση ISO 27001 για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών της Interlife

Ι. Βοτσαρίδης: «Στρατηγική επιλογή να επενδύουμε συστηματικά στην ασφάλεια, ενισχύοντας την αξιοπιστία της εταιρείας απέναντι σε πελάτες, συνεργάτες και αγορά»

Οι AI Agents στην αρένα – Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;

H Forscope εξηγεί γιατί η σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Κυβερνοασφάλεια απαιτεί από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να δράσουν προληπτικά

Τράπεζα Πειραιώς και Accenture ιδρύουν AI Hub στην Ελλάδα

Το AI Hub θα λειτουργεί ως κεντρικός μηχανισμός ανάπτυξης προηγμένων λύσεων ΤΝ σε μεγάλη κλίμακα και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της Πειραιώς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

ΕΤΕ-Allianz: Ολοκληρώνεται η εξαγορά, σχέδια για αλλαγές στην οργάνωση

Κερδοφορία άνω του 1 δισ. για την τράπεζα και σχέδια για νέα προϊόντα bancassurance

Cyber Awareness for All Kids: Η Ψηφιακή Οδύσσεια ξεκινά από το Νηπιαγωγείο

Ο Ν. Γεωργόπουλος μας καλεί να μεγαλώσουμε μαζί την πρώτη γενιά παιδιών που θα ταξιδεύει με ασφάλεια στη «Μεγάλη Ψηφιακή Θάλασσα»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

ΕΕΑ για 4ημερη εργασία: «Να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»

Το Επιμελητήριο διακρίνει πιθανότητες υλοποίησης σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Στρατηγική συνεργασία με τον Νικήτα Ε. Κουτσουράη ανακοίνωσε η Karavias

Το έμπειρο στέλεχος θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία